Výbušné zásilky v Aténách - policie obvinila dva muže z terorismu

Atény – Hned několik zahraničních velvyslanectví v Aténách se dnes ocitlo v ohrožení. Útočníci odeslali na jejich adresy balíčky s výbušninami. Ve dvou případech skutečně explodovaly, nikdo ale nebyl zraněn. Zásilky s výbušninami dorazily i do sídla německé kancléřky Angely Merkelové v Berlíně a také do sídla Europolu v Haagu a Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku. Na letišti v italské Bologni zabavila policie balíček určený pro italského premiéra Silvia Berlusconiho. Řecká policie už včera zadržela dva podezřelé muže, dnes je kvůli výbušným zásilkám obvinila z terorismu. Hrozí jim až 25 let vězení.

Nejnověji byl objeven v Itálii i balíček odeslaný na adresu tamějšího premiéra. „Letadlo směřovalo z Atén do Říma. Poté, co na něm zajistili podezřelý balíček, muselo neplánovaně přistát na letišti v Bologni,“ uvedl podle Reuters zdroj, který si nepřál být jmenován. Aténská policie už potvrdila, že v již prozkoumaných balíčcích či obálkách bylo nebezpečného materiálu příliš málo na to, aby to někoho zabilo. Zásilky prý byly všechny odeslány v pondělí z jednoho zdroje. Úřady v pondělí zadržely první tři balíčky s hořlavým prachem. Další zásilka shořela v zasilatelské firmě a lehce zranila jednu zaměstnankyni.

"Na švýcarském velvyslanectví v Aténách explodovala malá bomba, nikdo před explozí nevaroval,„ informoval policejní činitel. Nikdo nebyl zraněn. Podle očitých svědků ze švýcarské ambasády zásilka explodovala pracovníkům velvyslanectví v rukou. Balíček pak začal hořet, a proto ho vyhodili z okna na dvůr. “Balíček byl předán u vchodu na ambasádu. Naši místní zaměstnanci provedli zkoušku a zjistili přítomnost kovu. Při odstranění obalu se obsah vzňal," upřesnil mluvčí švýcarského ministerstva zahraničí Georg Farago.

Policie dnes také zasahovala na bulharském velvyslanectví, kde objevila další balíček s výbušninou. Na ten se přišlo při kontrole, detektor zjistil přítomnost kovu. Když z ambasády ale volali odesílateli, který byl na balíčku uveden, ten odmítl, že by cokoli posílal. Úředníci proto raději zavolali policii. Přivolaní pyrotechnici pak nálož pod kontrolou odpálili.

Další balíček policie odpálila před parlamentem, zásilka byla adresována chilskému velvyslanectví. Zásilka s výbušninou dorazila rovněž na ruské a německé velvyslanectví, i tady výbušniny zneškodnila. Všechny balíčky byly odeslány v pondělí z jednoho zdroje.

Dva podezřelé balíky objevila policie večer také v nákladní prostoru aténského mezinárodního letiště. Jeho provoz narušen nebyl. Protože nebyli policisté s to bezprostředně zjistit, zda obsahují nějakou výbušninu či nikoli, rozhodli se nakonec je odpálit na dálku. Po prozkoumání tam výbušný materiál prý našli.

Podle spolupracovnice ČT v Řecku Soni Dorňákové Stamu nejde přímo o bomby, ale o obálky naplněné střelným prachem. Toho je navíc v zásilkách nepatrné množství, proto útoky naštěstí nemají tragické důsledky.

George Petalotis, mluvčí řecké vlády:

„Vláda nejsilnějším možným způsobem odsuzuje ty, kdo se marně pokoušejí terorizovat a narušovat veřejný klid. Reakce policie byla vynikající a vyšetřování už probíhá.“


Napětí v Aténách se stupňuje poté, co v pondělí policie zadržela tři podezřelé balíčky, v nichž byly výbušniny. Jedna zásilka měla být určena francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu, další dvě pak velvyslanectví Belgie a Nizozemska. Další zásilka určená pro mexické velvyslanectví explodovala v zasilatelské firmě a lehce zranila jednu zaměstnankyni.

Zatčení mladíci patří k extrémní levici

Řecká policie už včera zatkla kvůli bombovým zásilkám dva mladíky. Oba jsou příznivci extremní levicové organizace. Policie je dnes obvinila z terorismu, příslušnosti k teroristické skupině a z ohrožení lidských životů. U obou našli dvě pistole typu Glock a neprůstřelnou vestu. Vyšetřovatelé je podezírají z toho, že patří ke skupině Spiknutí buněk ohně, která je aktivní od roku 2008.

Česká ambasáda mimo ohrožení

Český zastupitelský úřad v Řecku zatím nebyl v nebezpečí. „Naštěstí mohu konstatovat, že až do tohoto okamžiku se česká ambasáda v Aténách nestala terčem. My jsme přijali už včera opatření, která by tomu zamezila.“ řekl Jiří Jílek, zástupce české velvyslankyně v Řecku.