Fritzl zpoza mříží exkluzivně pro Bild: Zná mě celý svět!

Vídeň – Velké rozhořčení vyvolal v Rakousku rozhovor německého deníku Bild s 75letým Josefem Fritzlem, který si odpykává doživotí v kremžské věznici Stein. Ministerstvo spravedlnosti dokonce chystá na list žalobu, protože jednou z podmínek trestu pro tyrana z Amstettenu je také to, že neposkytne žádné interview týkající se jeho zločinů, aby byly chráněny oběti. Bild se hájí tím, že chtěl pouze získat informace k chystané Fritzlově knize vzpomínek. A jaký závěr reportéři učinili? Zrůda z Amstettenu je nepoučitelný zločinec, svou vinu neuznává a pravdu si vykládá po svém.

Fritzl 24 let věznil ve sklepě svého domu v Amstettenu svou dceru, asi 3 000krát ji znásilnil a zplodil s ní sedm dětí. Jedno z nich podle soudu zabil tím, že mu nezajistil potřebnou lékařskou péči. Doživotí dostal před půldruhým rokem, deníku Bild poskytl svůj vůbec první rozhovor. Kdo by ale čekal v jeho slovech lítost, byl by zklamán.

Fritzl: Holič je horší než zubař

Ve Steinu je 900 vězňů, ale jen jeden z nich je skutečným ztělesněním zla. Sám si to také moc dobře uvědomuje. „Josef Fritzl, pozdrav pánbů,“ přivítal s úsměvem a silným stiskem ruky reportéry Bildu v návštěvní místnosti věznice. Ale rychle dodal: „Ale já se vlastně představovat nemusím, vždyť mě zná celý svět.“ Hned také vysvětlil své dlouhé bílé vlasy sčesané dozadu: „Nesnáším holiče ještě víc než zubaře.“

O svých činech mluvit nechtěl, v souvislosti se svou znásilňovanou dcerou jen stále hovořil o „lásce“. Ve stejném duchu vzpomínal i na manželku, s níž je ženatý 55 let, ale která ho – stejně jako jeho 13 dětí – ve věznici ještě ani jednou nenavštívila. „Napsal jsem jí osm dopisů, ale na žádný z nich mi neodpověděla. Ale moc dobře vím, že mě pořád ještě miluje,“ věří si Fritzl. Sní také o tom, že se mu podaří zdi věznice ještě za svého života opustit a že se s manželkou ještě setká a postará se o ni.

Doživotí na dvanácti metrech čtverečních s televizí a paprikou

Fritzl tráví zbytek života v cele o rozměru 11,5 metrů čtverečních s výhledem na okolní vinice. V místnosti má postel, stůl, umyvadlo a televizi s 38 programy. Pěstuje si tu papriku, rajčata a feferonky. Projít na dvůr se může na hodinku denně – odděleně od ostatních vězňů a v doprovodu dvou strážců. Sexuálním zločincům totiž od spoluvězňů stále hrozí nebezpečí.

Nejraději kouká na seriál Dva a půl chlapa s Charliem Sheenem. „Ten malý kluk, co tam hraje, mi připomíná syna. To mi dělá radost, potřebuju se zasmát. Když je člověk pořád smutný, ničí to ducha,“ vysvětlil Fritzl v exkluzivním rozhovoru pro Bild.