Prezidentské volby v Guineji vyhrál opoziční předák

Konakry - Prezidentem západoafrické Guineji se stal v prvních demokratických volbách po 52 letech dlouholetý vůdce opozice Alpha Condé. Ve druhém kole dostal 52 a půl procenta hlasů a překvapivě porazil favorita a vítěze prvního kola, bývalého premiéra Celloua Dalleina Dialla. Ten výsledek odmítá uznat. Condé mu nabídl spolupráci.

V rozhodujícím kole, které se konalo 7. listopadu, byla velká účast voličů, kteří vesměs uvítali možnost zúčastnit se voleb označovaných za první demokratické za více než 50 let od vyhlášení nezávislosti. Hlasování bylo jednou odloženo kvůli etnickým nepokojům, ale konečné hlasování se obešlo bez násilností.

Cellou Dallein Diallo a Alpha Condé pocházejí ze dvou nejpočetnějších etnických skupin v Guineji, kmenů Fulbů a Mandingů. V předvolební kampani jim bylo oběma vyčítáno, že podněcují k etnickému násilí. Pod mezinárodním tlakem před volbami vydali společné prohlášení, ve kterém vyzývali ke klidu a zdrženlivosti na obou stranách.

Prezidentské volby by měly zakončit proces, při kterém vojenská junta slíbila předat moc do rukou volených zástupců. Junta souhlasila s pořádáním voleb, když byl loni při atentátu zraněn její vůdce Moussa Dadis Camara. Podle některých účastníků se tak volby poprvé konaly bez nátlaku ozbrojenců.

Vydáno pod