Heyrovského polarografy nechybí v žádné chemické laboratoři

Praha – První český nositel Nobelovy ceny Jaroslav Heyrovský se narodil 20. prosince 1890 v Praze. Prestižní ocenění získal v roce 1959 v oboru chemie za objev polarografie, jedné ze špičkových metod analýzy roztoků. Mezi její hlavní výhody patří, že je citlivá, přesná a zároveň relativně jednoduchá a finančně dostupná. S pomocí polarografie se dá určit například obsah těžkých kovů ve vodě či složení krve. Dnešní automatické polarografy nechybí v žádné chemické laboratoři.

Pojem polarografie zní možná složitěji než jaký ve skutečnosti je. Metoda je založená na použití elektrod ponořených do roztoku. Po změření proudu, který kapalinou projde, jde pak snadno určit látku v ní obsaženou i její koncentraci. Metoda má v moderní vědě široké užití v biochemii nebo farmacii. Pomáhá například léčit rakovinu, nebo zkoumat DNA. Používá se i na měření obsahu oxidu siřičitého v atmosféře.

Jaroslav Heyrovský

„Když člověk na něco přijde, to je jako když najdete v písku hrudku zlata. Říkáte si, pozor to by mohlo být naleziště a ryjete v tom písku dál. A tak z toho byla nakonec polarografie.“

Objevem elektrochemické metody se zkrátila doba nutná pro běžnou analýzu z hodin na minuty. Svůj objev publikoval vědec v únoru 1922 v Chemických listech. O tři roky později metodu ještě vylepšil a představil ji v zahraničí. Jeho laboratoř pak byla ve třicátých letech považována za školu polarografie. Až do své smrti v roce 1967 pak řídil Polarografický ústav Akademie věd - dnešní Ústav fyzikální chemie.