Na ambasádách v Římě explodovaly bomby

Řím – Na švýcarské ambasádě v Římě explodovala bomba. Zraněn byl jeden člověk zaměstnanec velvyslanectví, který otevřel poštovní zásilku, následně explodovala nálož. Muž byl s vážnými zraněními převezen do nemocnice. Odpoledne pak ještě vybuchla bomba na chilském velvyslanectví v Římě, i tady byl jeden člověk zraněn. Policie následně nalezla podezřelý balíček ještě na ukrajinské ambasádě. K zaslání náloží se přihlásila anarchistická skupina Neformální anarchistická federace.

Zaměstnanec švýcarské ambasády dnes otevřel balíček, který mu explodoval v rukou. Výbuch švýcarského občana porazil, s vážnými zraněními rukou byl převezen do nemocnice. Hrozí mu amputace obou rukou, je ale mimo ohrožení života. Podle některých zpráv byla zraněna ještě další osoba. Kdo za útoky stojí, není zatím zřejmé.

„Vyjadřujeme naši plnou účast švýcarskému velvyslanci a celé jeho diplomatické skupině, která se stala cílem odsouzeníhodného aktu násilí,“ okomentoval to italský ministr zahraničí Franco Frattini.

Policie dnes navíc zasahovala i na chilské ambasádě, kde explodovala nálož, a na ukrajinském velvyslanectví, kde nalezli další podezřelý balíček.

Ve středu v metru na předměstí Říma byl nalezen batoh, ve kterém měla být výbušnina. Nakonec se ale ukázalo, že nálož byla nefunkční a nebyly v ní ani žádné výbušné látky.

K zaslání náloží se přihlásila skupina, která si říká Neformální anarchistická federace (FAI). „Rozhodli jsme se dát slyšet náš hlas slovy i činy. Zničme systém panování. Ať žije FAI, ať žije anarchie,“ uvádí se v krátkém poselství, které bylo objeveno vedle jednoho ze zraněných.

Původně se spekulovalo, že za pokusy o atentát stojí nespokojení studenti, kteří již delší dobu protestují proti vládní reformě vysokých škol, některé protesty se zvrhly v násilí. Další verzí bylo, že za útoky by mohly být anarchistické kruhy z ekologickoteroristického hnutí, a vyšetřovatelé také nevylučovali, že atentát spáchaly povstalecké anarchistické kruhy, protože ve švýcarských věznicích je drženo několik členů tohoto hnutí.

V listopadu série výbušných zásilek postrašila Atény, kdy na různých ambasádách explodovaly nálože v dopisech. Jednou z nich byla i švýcarská ambasáda. Dodnes se neví, kdo za útoky stál.