Virus v íránském jaderném programu prý vyvinuly USA s Izraelem

Washington – Za vývojem počítačového viru Stuxnet, který zasáhl do řízení provozu obohacování uranu v Íránu, stojí američtí a izraelští odborníci. Jeho působnost byla dva roky testována v izraelském jaderném komplexu v Dimoně. S vývojem viru prý pomáhaly i Velká Británie a Německo. Írán byl kvůli viru nucen obohacování uranu na čas zastavit. Informaci přinesl americký list The New York Times. Podle norského listu Aftenposten s odvoláním na americké diplomatické depeše rozvíjí Írán kontakty s více než 30 zeměmi ve snaze získat technologii, vybavení a suroviny k výrobě jaderné bomby. Podle depeší, které podle deníku získal server WikiLeaks, se v letech 2006 až 2010 pokoušelo více než 350 íránských společností a organizací získat jaderné a raketové technologie.

Koncem roku prohlásil izraelský vicepremiér Moše Jaalon, že mají Spojené státy a jejich spojenci na vyřešení problému íránského jaderného programu tři roky. Podle něj je Írán zpomalen mezinárodními sankcemi a nastalými technickými obtížemi.

Írán chce podle WikiLeaks jadernou zbraň

„Írán systematicky celé roky pracuje na získání částí, vybavení a technologie potřebné pro vývoj takových zbraní, a porušuje tím sankce OSN proti jadernému a raketovému programu země,“ napsal Aftenposten. Dodal, že má k dispozici všech 250 tisíc amerických depeší, většinou nepublikovaných, které se dostaly k serveru WikiLeaks, a že je bude postupně zveřejňovat.

Norský list citoval zdroje, podle kterých se Írán horečně snaží vyvinout jadernou zbraň, než jeho ochromené hospodářství podlehne sankcím. „Je to závod mezi bombou a finančním kolapsem,“ citoval deník francouzského jaderného experta z diplomatické depeše.

Do Teheránu v sobotu přijeli zástupci Mezinárodní agentury pro atomovou energii, které Írán pozval na prohlídku dvou svých jaderných zařízení. Chce tak podle světových agentur zvýšit podporu země před novým kolem jednání o kontroverzním íránském jaderném programu. Írán nadále tvrdí, že chce atomovou energii využít pro mírové účely. Pozvání na inspekci odmítla Evropská unie i spojenci Teheránu Rusko a Čína.

Jaderná elektrárna Búšehr
Zdroj: ČT24