Tuniská armáda rozehnala dav střelbou

Tunis - V Tunisku se dnes opět střílelo, armáda vypálila několik ran do vzduchu v centru metropole, kde se shromáždil rozbouřený dav. Tunisko by se dnes mohlo dočkat nové vlády, premiér Muhammad Ghannúší oznámí složení nového kabinetu. Ten by měl stabilizovat situaci v zemi, kde bouří násilné sociální nepokoje. Francouzská média dnes přinesla zprávu, že rodina prezidenta, který z Tuniska uprchl, prý ze země vyvezla zlato za desítky milionů dolarů.

V hlavním městě Tuniska se dnes znovu sešli demonstranti a protestovali proti vládní straně, zatímco země čeká na vyhlášení nové koaliční vlády s účastí opozice. Tisícovku demonstrantů na hlavní třídě policie rozháněla vodním dělem, slzným plynem a střelbou do vzduchu.

Chtěli lovit kance, sami se stali lovnou zvěří

Bezpečnost v zemi stále není jistá. O tom se přesvědčila i skupina švédských lovců. Vyjeli si do Tuniska na kance a sami se stali štvanou zvěří. Když se vraceli z lovu domů čtvrtí, kde předtím zněla střelba, padli do rány skupině, která pátrala po ostřelovačích. Lovecké zbraně v kufru turisty málem stály život. „Nevíme, jestli to byli policajti. Jen když uviděli naše zbraně, začali se chovat jako šílení. Srazili nás na zem. Bili nás, kopali, křičeli na nás jeden přes druhého,“ popisuje jeden z lovců Ove Oberg.

Od horší újmy Švédy zachránili vojáci. Případ ale dokládá vypjatost situace v zemi. Armáda je na straně vlády a klid střeží tanky. To potvrdil i zvláštní zpravodaj ČT v Tunisku Pavel Vondra. „Venku je početně zastoupena armáda a policie. Asi čtyřikrát nás kontrolovali jak vojáci, tak policisté. Asi se obávají, že by se někdo mohl pokusit znovu rozdmýchat nějaké násilnosti. Určitě si Tunisané ještě neoddechli,“ popsal.

V zemi stále ještě zbývá dost členů bezpečnostního aparátu věrných vyhnanému prezidentovi, kteří nechtějí ztratit své postavení. Prezidentova garda svedla s vojáky bitvu u sídla exprezidenta. Střílelo se i před ústředím hlavní opoziční strany. Policie pozatýkala desítky podezřelých. Poslední noc se situace uklidnila, i tak se ale v zemi na některých místech sporadicky střílí.

Prezident si odvezl zlaté pruty

Francouzské tajné služby podle deníku Le Monde tvrdí, že rodina uprchlého tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího ze země odjela zřejmě s desítkami milionů eur ve zlatě. Z Tuniska si podle domněnek francouzské zpravodajské služby odvezla až 1,5 tuny zlatých prutů. Ty měla v centrální bance vyzvednout prezidentova manželka. „Zdá se, že manželka bin Alího utekla zřejmě se zlatem,“ řekl vysoký francouzský představitel.

Prezident ze země utekl po 23 letech autoritářské vlády. Podle zpravodajců nejdříve nevěřil, že se jeho pád odehraje tak rychle. Nahrál proto i další projev k národu. Ten však už nestihl pronést.

Napadení lovců v Tunisku
Zdroj: ČT24