Zjištění vědců: Žraloci jsou barvoslepí

Londýn - Žraloci jsou s největší pravděpodobností úplně barvoslepí. Se zjištěním přišli australští vědci, kteří zkoumali sítnice 17 různých druhů žraloků. Živočichové podle nich mají v očích pouze jeden druh buněk citlivých na barvu, takzvaných čípků. Lidské oko je vybaveno velkým množstvím tyčinek citlivých na světlo a má tři druhy čípkových buněk, přičemž každý z nich vnímá buď modré, zelené nebo červené světlo. Většině lidí to umožňuje rozeznávat rozdíl mezi různými barevnými předměty.

Tyčinky jsou schopné fungovat i za mnohem menšího světla nežli čípky - a právě čípky byly nejobvyklejším typem buněk zjištěným u všech zkoumaných žraloků. U desítky druhů nebyly čípky nalezeny vůbec. A u sedmi druhů, které čípky měly, šlo pouze o jediný typ, vysoce citlivý na pouhou jednu vlnovou délku, a tedy na jedinou barvu.

Takže jestli žraločí sítnice nemůže rozlišovat mezi různými barvami světla, jak jsou vědci přesvědčeni, budou pravděpodobně naprosto barvoslepí.

Výzkum by podle vedoucího týmu Nathana Scotta Harta mohl pomoci předcházet útokům žraloků na lidi a také při vývoji rybářské výstroje, jež by vedla ke snížení počtu žraloků, kteří jsou nechtěně chyceni při rybolovu. 

Badatelé zkoumali sítnice 17 druhů žraloků chycených v nejrůznějších vodách u australských států Queensland a Západní Austrálie. Mezi nimi byl například i žralok bělavý, nazývaný také býčí, který patří k druhům nejnebezpečnějším pro člověka.