V Rusku jsou státním tajemstvím i kondomy

Moskva – Rusko se pořád nedokázalo vymanit ze starého sovětského systému utajování informací. Mezi tajnými informacemi zůstává řada absurdních záležitostí, například objem výroby prezervativů. Utajovaná je dokonce statistika jejich produkce před druhou světovou válkou.

Šéf prezidentské rady pro rozvoj institutů občanské společnosti Michail Fedotov si dnes na zasedání v Jekatěrinburgu postěžoval, že předmětem státního tajemství je v Rusku například i objem výroby prezervativů.

Prezidentská rada podle Fedotova považuje takový stav za alarmující a absurdní. „Chceme na tento stav upozornit prezidenta,“ řekl ruský politik. Centrální archivní správa Rosarchiv podle agentury Interfax na odtajňování dokumentů usilovně pracuje, ale potýká se prý s akutním nedostatkem lidí.

Leccos se podle Fedotova už podařilo: tajný už například není údaj o počtu dělostřeleckých mířidel vyrobených v 30. letech minulého století. „Počet kondomů vyrobených v té době je ale pořád státním tajemstvím,“ postěžoval si Fedotov.