USA zasáhla sněhová apokalypsa

Washington – Na USA udeřila obrovská sněhová bouře. Husté sněžení, silný vítr a mrznoucí déšť postihují území od Nového Mexika na jihu po Maine na severovýchodním pobřeží USA. To nejhorší ale podle meteorologů teprve přijde. Stav pohotovosti už vyhlásili guvernéři ve státech Wisconsin, Missouri, Oklahoma a Illinois. Bouře je podle meteorologů nejhorší za několik posledních desetiletí. Ovládne až třetinu země, zasáhne asi 30 amerických států a kolem stovky milionů obyvatel. Nejhorší situace je teď na středozápadě, odkud se bouře přesouvá k severovýchodnímu pobřeží. Podle meteorologů bouře nepoleví minimálně do čtvrtka.

„Sněhový armageddon“ (Snowmageddon) ohrožuje úrodu pšenice a dobytek v klíčových zemědělských státech USA - v Oklahomě, Kansasu a Missouri. Nebezpečí hrozí především pětimilionovým stádům dobytka v Oklahomě. V oklahomském městě Tulsa povětrnostní podmínky způsobily, že dnes poprvé ve své historii nevyjde deník Tulsa World.

Bouře ochromila leteckou i pozemní dopravu, přes 300 tisíc lidí nemá elektřinu. Hlavní dálniční tahy na středozápadě nejsou sjízdné a úřady je uzavřely. Na severovýchodním pobřeží zase mrznoucí déšť zastavil příměstskou železniční dopravu mezi New Yorkem a New Jersey kvůli námraze na elektrickém vedení.

Nejtvrdší úder zasadila bouře Chicagu. Město tuhé zimy zná, tentokrát ale za jedinou noc napadlo 35 centimetrů sněhu a má napadnout až 60. Větší únorovou chumelenici obyvatelé zažili naposledy skoro před sto lety. Stovky lidí uvízly až na pět hodin na hlavní dopravní tepně kolem Michiganského jezera.

Americké aerolinky zrušily přes 5 300 dnešních letů. Už v úterý přitom bylo kvůli bouři odvoláno asi 12 500 spojů. Zasaženy jsou nicméně především americké vnitrostátní linky, letecké spojení Česka se Spojenými státy zatím narušeno nebylo.

Už v úterý se kvůli hrozícímu živlu prezident Barack Obama sešel s ministryní pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanovou a šéfem Federální agentury pro řízení záchranných prací (FEMA) Craigem Fugatem. Jednali hlavně o záložních plánech při přerušení dodávek elektřiny a spolupráci s postiženými regiony.

Úřady v 19 státech varovaly své občany, aby nikam necestovali a raději vůbec nevycházeli. V Texasu je bez elektřiny už téměř 30 000 domácností. Přerušení dodávek hrozí i v dalších regionech.

Jak upřesnil zpravodaj ČT Michal Kubal, bouřková fronta má na délku 3 200 kilometrů. Kvůli silné vrstvě ledu a čerstvě navátému sněhu je řada silnic nesjízdných. Úřady v Chicagu už nařídily zavření všech škol i úřadů. Někteří obyvatelé všeho nechali a odletěli na Floridu, kde počkají, až se bouře přežene.

Varování Národní meteorologické služby USA:

„Nikam nejezděte. Zůstaňte doma! Silné větry a oslepující sněžení prakticky znemožní cestování. Tato bouře je životu nebezpečná.“

Spojené státy přinejmenším v některých částech letos zažívají nezvykle tuhou zimu. Přes severovýchod USA se například minulý týden ve středu a ve čtvrtek přehnala pátá velká bouře letošní zimy. V New Yorku tak v lednu napadal asi dvojnásobek průměrného množství sněhu.

Není pravděpodobné, že by bouře vážněji ohrozila hospodářský růst USA, avšak mnohé státy a obce po sérii sněhových bouří v lednu již vyčerpaly celoroční rozpočet na odklízení sněhu.

Trochu optimismu přinesl Američanům proslulý pensylvánský meteorolog - svišť Phil. Když ráno vylezl z nory, neviděl svůj stín. To podle tradice znamená, že brzy přijde jaro. Svišťovi ale předpověď vyšla za sto let jen čtyřicetkrát.