Evropa pomůže běloruské opozici 16 miliony eur

Varšava - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko a dalších 157 prominentů jeho režimu se nedostanou do zemí EU a mají zmrazená konta v evropských bankách. Mezi nimi je 30 soudců, šéf KGB nebo ministři. Kromě sankcí hledali zástupci čtyřiceti zemí na jednání ve Varšavě také další možnosti, jak pomoct běloruské opozici a nezávislým organizacím, sužovaným od prosincových prezidentských voleb represemi ze strany autoritativního Lukašenkova režimu. Účastníci konference rozhodli, že Evropská komise skoro čtyřnásobně zvýší finanční pomoc nezávislým organizacím v Bělorusku.

Jak upřesnil eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle, Brusel chce pomoc pro Bělorusko zvýšit ze současných čtyř milionů eur (96,3 milionu korun) na 15,6 milionu eur v období 2011 až 2013. Dalších 1,7 milionu eur je Evropská komise připravena uvolnit na okamžitou pomoc pro rodiny opozičních aktivistů, kteří jsou ve vězení.

„Chceme, aby občanská společnost byla silnější,“ vysvětlil Füle. Brusel chce více podporovat nevládní organizace, nezávislá média a programy na podporu lidských práv. Chce podpořit oběti represí nebo studenty vyhozené ze škol. Chce také, aby běloruští občané mohli jezdit do zemí sedmadvacítky. Některé země to už podporují, patří mezi ně například Česko a Polsko. Už loni nemuseli za víza na českém konzulárním úřadu v Minsku platit někteří studenti, zástupci občanské společnosti nebo vědci.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

„Jde o to, aby nám demokratické země pomohly, stejně jako pomáhaly nezávislým hnutím v socialistickém táboře v sovětských časech. U nás je nyní situace podobná,“ řekl Aljaksandr Milinkevič, hlavní opoziční kandidát v prezidentských volbách v roce 2006. Za mřížemi v Bělorusku zůstávají tři prezidentští kandidáti a spolu s nimi dalších 25 lidí z opozice; hrozí jim až 15 let ve vězení.

Podle náměstka českého ministra zahraničí Vladimíra Galušky měla dnešní konference hlavně symbolický význam. „Jde o signál pro běloruskou opozici, že za ní stojí organizované mezinárodní společenství,“ řekl.

Jak upřesnil varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas, Česká republika od roku 2005 vynaložila na 2,5 milionu eur na pomoc Bělorusku. Podporuje hlavně nezávislé Evropské rádio pro Bělorusko, jež sídlí ve Varšavě, ale i konkrétní osoby a různá sdružení.

Varšavská konference o pomoci běloruské opozici
Zdroj: ČT24