Bělochů už je v USA pod dvě třetiny

Washington - Podíl bělochů na populaci Spojených států klesl pod dvě třetiny. Vyplývá to z výsledky loňského sčítání lidu, podle něhož žije v USA 308,7 milionu lidí. Běloši tvoří 65 procent z tohoto počtu, ještě před deseti lety to přitom bylo téměř 70 procent. Na zvyšování počtu obyvatel USA se z 85 procent podílejí Hispánci, Asiaté a další menšiny. Za posledních 10 let v zemi přibylo nejvíc právě Hispánců, jejichž podíl na obyvatelstvu se zvýšil na 16 ze 13 procent.

Trend klesajícího podílu bělochů na celkovém obyvatelstvu USA bude podle demografů pokračovat i v dalších letech. Mezi etnickými menšinami je totiž výrazně vyšší míra porodnosti. Sčítání ukázalo, že v asi 40 z 50 amerických států proti roku 2000 ubylo bílých dětí, přesto se celkový počet dětí zvýšil.

Změny ve struktuře obyvatelstva budou mít podle demografů v dohledné budoucnosti i politické důsledky. „Političtí stratégové si nemůžou dovolit ignorovat tuto rostoucí politickou vlnu, zejména ve státech, jejichž populace roste,“ soudí demograf William Frey.