V Mnichově dnes začíná 47. bezpečnostní konference

Mnichov - Do Mnichova se sjíždí státníci, diplomaté a experti z celého světa, kde až do neděle budou jednat o mezinárodní bezpečnosti a hrozbách, které ji narušují. Na řadu tak přijdou vztahy NATO s Ruskem, válka v Afghánistánu, občanské bouře na severu Afriky nebo hrozby 21. století jako kybernetická válka. Na v pořadí už čtyřicáté sedmé Mnichovské bezpečnostní konferenci budou Českou republiku zastupovat ministři Vondra a Schwarzenberg spolu s premiérem Nečasem, který se dnes večer sejde se svým bavorským protějškem Horstem Seehoferem. Žhavým tématem se také rozhodně stanou protesty a snahy o svržení autoritářských režimů na severu Afriky, především Egyptské bouře.

Co do rozsahu a tématického záběru se Mnichovské bezpečnostní konferenci nemůže rovnat žádná podobná akce. Stovky delegátů tady každoročně hledají cesty, jak udržet globální klid a mír. Jednadvacáté století s sebou přináší i nové hrozby. Jedním z ústředních témat tak budou například kybernetické konflikty. Úvodní den třídenního setkání předních státníků, diplomatů a armádních expertů ale bude patřit debatám o hrozbách finančních krizí pro mezinárodní stabilitu.

"Ohrožení míru přicházející z internetu už dávno nepatří do scénářů
science fiction, jak dokládá loňský útok počítačového viru Stuxnet na íránské jaderné centrifugy nebo napadení estonských webů v roce
2007," vyjádřil se šéf konference Wolfgang Ischinger.

Samotnou bezpečnostní konferenci zahájí projev německého ministra obrany Karla-Theodora zu Guttenberga. Na něj naváže zmiňovaný diskuzní panel o možných dopadech ekonomických obtíží na mezinárodní stabilitu, v jehož rámci vystoupí mimo jiné generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, prezident Světové banky Robert Zoellick nebo německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Českého premiéra Petra Nečase krom konference čeká i už druhá schůzka v krátké době se svým bavorským protějškem Horstem Seehoferem. Seehofer byl před Vánocemi jako vůbec první bavorský ministerský předseda na oficiální návštěvě v Praze. V Mnichově se Nečas a Seehofer podle bavorské státní kanceláře setkají na večeři, během níž si vymění politické názory.

Hlavní jednací den mnichovského fóra je tradičně v sobotu. Na jeho okraj se v tento den v bavorské metropoli uskuteční také schůzka takzvaného blízkovýchodního kvartetu (OSN, EU, USA a Rusko). Ministři zahraničí USA a Ruska Hillary Clintonová a Sergej Lavrov využijí návštěvy v Mnichově k tomu, aby si předali ratifikační listiny nové americko-ruské odzbrojovací smlouvy START, čímž tento dokument, podepsaný loni v dubnu prezidenty obou zemí v Praze, vstoupí v platnost.

Setkání premiéra Nečase s bavorským premiérem Seehoferem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod