Každý desátý člověk je obézní

Londýn – Obézních lidí na celém světě významně přibylo. Ukazuje to výzkum, který shrnuje data z let 1980 až 2008. Zatímco na počátku měření bylo 4,8 % obezních mužů a 7,9 % žen, na konci sledovaného období bylo obézních už 9,8 % mužů a 13,8 % žen. Studie uvádí, že nejhorší situace je mezi ostrovními národy v Tichomoří, index tělesné hmotnosti (BMI) je tam až o 70 % vyšší než v zemích jihovýchodní Asie a subsaharské Afriky. Naopak však ubývá lidí s vysokým krevním tlakem a klesá i hladina cholesterolu. Vyplývá to z britsko-americké studie publikované v časopisu The Lancet.

Hodnoty BMI rostou nejvíce ve vyspělých zemích. U žen stoupá BMI nejvýrazneji v USA, na Novém Zélandu a Austrálii, u mužů pak ve Velké Británii a Austrálii. V některých státech západní Evropy je však míra BMI stabilní. Co se týká žen, nejlepší situace je v Belgii, Finsku, Francii, Itálii nebo Švýcarsku. Poslední dva státy zaznamenaly rovněž nejmenší nárůst hodnot BMI u mužů.

Zatímco počet obézních lidí po celém světě roste, výskyt vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cholesterolu je v populaci mnoha vyspělých zemí nižší. Obezita, zvýšená hladina cholesterolu a vysoký krevní tlak jsou přitom rizikové faktory u srdečních chorob. „Je povzbudivé, že mnoho zemí navzdory rostoucímu BMI úspěšně snižuje krevní tlak a cholesterol,“ míní vedoucí autor studie Majid Ezzati. „Rizikové faktory ve vyspělých zemích pomohla snížit lepší diagnostika a léčba, stejně jako požívání méně solí a více zdravějších nenasycených tuků,“ doplňuje Ezzati.

Co je index tělesné hmotnosti

Hmotnost člověka v kilogramech se vydělí druhou mocninou výšky v metrech. Hodnoty mezi 18,5 a 25 jsou považovány za zdravé, přes 25 jde o nadváhu a lidé s výsledkem nad 30 jsou obézní.

Významný pokles vysokého krevního tlaku vědci pozorovali například u žen v Austrálii a Asii a u mužů v Severní Americe. Celkově se počet lidí na světě s vysokým krevním tlakem mírně snížil. Hodnoty krevního tlaku byly nejvyšší v pobaltských státech a ve východní a západní Africe. Průměrná hladina cholesterolu klesla v mnoha západních zemích, včetně Severní Ameriky, Austrálie a Evropy. Naopak úroveň této látky v krvi se zvýšila v jihovýchodní Asii a Tichomoří.

„Jsme svědky značného pokroku ve snižování krevního tlaku a hladiny cholesterolu v celém vyspělém světě, což prokazuje, že zdravý životní styl a lékařské zásahy mohou fungovat,“ dodává britský lékař Mike Knapton.