Bush odmítl přijet do Švýcarska, bojí se zatčení

Washington – Exprezident Spojených států George Bush mladší kvůli nařčení ze schvalování mučící metody zvané waterboarding zrušil benefiční večeři ve Švýcarsku, kam měl přijet příští sobotu. Bush se obává, že by ho tamní úřady mohly zadržet. Organizace na ochranu lidských práv na něj totiž podaly trestní oznámení. Bush tuto speciální techniku imitující tonutí obhajoval v souvislosti s výslechy lidí podezřelých z terorismu. Podle něj prý waterboarding zabránil uskutečnění útoků v Londýně.

Při technice využívané od dob španělské inkvizice se podezřelému vleže překryje obličej látkou, na kterou se lije voda. Jelikož je hlava níže než plíce, nedojde k utonutí, ale pouze k silnému pocitu dušení. Podle Bushe však právě tento „recept“ pomohl k prozrazení plánů teroristických útoků na londýnském letišti Heathrow a finančním středisku Canary Wharf. „Waterboarding byl nasazen u tří lidí a jsem přesvědčen, že toto rozhodnutí zachránilo životy,“ prohlásil Bush v rozhovoru pro The Times.

Bývalý americký prezident tím podle aktivistů nese trestní odpovědnost za mučení bojovníků z Afghánistánu, Iráku a jiných zemí. Mělo se tak dít v rámci boje proti terorismu ve vězeních na Guantánamu a na jiných vojenských základnách. „Jedná se o velice závažné zločiny a švýcarské úřady to musí brát vážně. Dodali jsme jim americké vládní dokumenty, zprávy Červeného kříže a některé pasáže z Bushovy knihy. Očekáváme od nich, že dostojí závazkům ve vztahu k mezinárodnímu právu a konvenci proti mučení,“ řekl právní poradce Amnesty International Matthew Pollard.

Bush se brání obžalobě ze schvalování mučení (zdroj: ČT24)

Nejen levicové skupiny, ale i švýcarská pravicová Lidová strana vyzvaly k zadržení George Bushe při vstupu na švýcarskou půdu. Obě země jsou od roku 1987 signatáři mezinárodní konvence proti mučení. I v případě zatčení by však Bushe jako bývalého amerického prezidenta chránila diplomatická imunita.

O schválení waterboardingu jako metody k potírání terorismu se veřejnost poprvé dozvěděla z knižních pamětí, které Bush pod názvem Rozhodující okamžiky loni v listopadu vydal. Své rozhodnutí pak musel mnohokrát v rozhovorech vysvětlovat. Tuto techniku nepovažuje prý oficiálně za mučení. „Právníci řekli, že je to legální,“ vysvětloval. Potvrdil, že waterboarding nařídil při vyslýchání Chálida šajcha Muhammada, který plánoval teroristické útoky 11. září 2001.

Vydáno pod