Svatý Mořic: Jak vypadá čistá energie, když se to umí

Svatý Mořic (Švýcarsko) - Pokud jde o výrobu čisté energie, patří Švýcarsko mezi světovou špičku. Více než polovina elektřiny, kterou země spotřebuje, pochází z obnovitelných zdrojů. Takzvaná „zelená politika“ se razí na státní i místní úrovni. Příkladem budiž luxusní zimní sídlo ve Svatém Mořici. Pitoreskní městečko vypulírované do posledního detailu nabízí dokonale upravené sjezdovky pod majestátem vrcholků švýcarských Alp. Sem si jezdí užívat herci, zpěváci, podnikatelé a šlechta. Ročně městečko navštíví přes milion turistů, zdejší populace přitom čítá pouze pět tisíc usedlíků.

Právě kolem turistů se točí velký byznys a radnice sází také na obnovitelné zdroje. Myslet ekologicky je totiž velmi oblíbené i mezi horními deseti tisíci. Proto zdejší kabinové lanovky a vleky jezdí na energii ze slunce. To ve zdejším údolí svítí zhruba 300 dní v roce. Stanice lanové dráhy proto pokrývají solární panely.

Panely je obložen i Berghotel Muottas Muragl, který byl nad Svatým Mořicem postaven téměř před sto lety. Nechybějí ani tepelné kolektory.

Výroba čisté energie (zdroj: ČT24)

„Tenhle hotel je jedinečný v tom, že leží 1 400 metrů nad mořem a průměrná roční teplota je tady nula stupňů Celsia. Budovu musíte tedy neustále vytápět. Postavit zcela soběstačnou stavbu je ve zdejší oblasti ideální, protože sluneční záření tu dosahuje vrcholu. Pro solární energii je tohle nejlepší místo ve Švýcarsku,“ říká autor projektu architekt René Meyer.

Solární panely vedle lanovky vyrobí ročně 90 tisíc kilowatt elektřiny pro potřeby hotelu. Kolektory na venkovních zdech hotelu vyhřívají pokoje pro hosty. Přebytečná teplá voda se odvádí do sítě podzemních trubek, které zachycují geotermální energii hluboko uvnitř hory.

Projekt stál dvacet milionů švýcarských franků. Výsledkem je první hotel v Alpách, který je energeticky zcela soběstačný. „Je hezké trávit tu dovolenou. Výhled je překrásný, ale hlavně tím, že tu jsem, pomáhám omezit globální oteplování,“ myslí si turistka Angela Ruppová.

Být aktivnější a něco pro přírodu udělat

Enegie se získává také z jezera Svatého Mořice. Využívá se rozdílu teplot mezi zmrzlým povrchem a vodou pod ním, která má čtyři stupně Celsia. Takto vyrobenou elektřinu používá například jeden z nejluxusnějších hotelů přímo ve Svatém Mořici, Badrutt´s Palace.

„Spousta našich hostů sem přijíždí kvůli okolnímu prostředí. Nechtěli jsme o tom jen mluvit. Chtěli jsme být aktivnější a něco pro přírodu udělat. Osmdesát procent hotelu tak vyhřívá voda ze zdejšího jezera,“ říká Hans Wiedemann, výkonný ředitel hotelu.

Energie z jezera pohání elektrárnu

Ušetří tak zhruba půl milionu litrů topného oleje ročně, což zároveň znamená snížení emisí oxidu uhličitého o 12 tisíc tun. Energii z jezera využívá místní škola a pohání i zdejší elektrárnu, která dodává proud do 3 500 domácností.

"Nečekali byste, že luxusní resort jako tento se bude tolik starat o udržitelný rozvoj. Ale nálepka „Čistá energie“ k tomu Svatý Mořic zavazuje,„ zdůrazňuje Marco Caminada, šéf místního energetického konsorcia. Toto označení město dostalo v roce 2004 a od té doby si ho úspěšně drží. Značka “Čistá energie" je, zdá se, dobrá pro životní prostředí i pro byznys.