Káhira znovu demonstruje, Mubarak je na tom špatně

Káhira – Dvě tisícovky lidí se dnes znovu shromáždily na káhirském náměstí Tahrír, kde se v uplynulých dnech demonstrovalo proti prezidentovi Husnímu Mubarakovi a které se nad ránem pomalu začínalo vracet k normálu. Tentokrát tisíce státních zaměstnanců a dělníků demonstrují kvůli vyšším platům a lepším pracovním podmínkám, protestuje se i v dalších místech egyptské metropole. Egyptská nejvyšší vojenská rada dnes vyzvala k ukončení protestních akcí. Místní média kromě toho informují o Mubarakových vážných zdravotních problémech.

Na Tahríru ráno zůstalo asi 40 demonstrantů. Armáda, která se po Mubarakově pádu v zemi chopila moci, demonstrující obklíčila a vytlačila zbytek nespokojenců z náměstí. Vyklizeným náměstím několik hodin poté prošel průvod stovek policistů, kteří chtěli vyjádřit solidaritu s demonstranty. Na náměstí se pak znovu shromáždilo asi 2 000 lidí.

Nejvyšší vojenská rada, která po Mubarakově pádu převzala moc, chce postupně normalizovat situaci v zemi. V dnešním prohlášení vyzvala k národní solidaritě a kritizovala stávkovou činnost. „Charakterní Egypťané chápou, že tyto stávky v této citlivé době vedou k negativním výsledkům,“ řekl podle Reuters mluvčí armády ve státní televizi. V neděli se objevily zprávy, že armáda by stávky i protestní shromáždění mohla zakázat.

Menší protesty ale začaly organizovat odborové svazy a profesní organizace, které protestují proti svým šéfům. Stovky státních zaměstnanců si na nové vojenské vládě chtějí vymoct vyšší platy a lepší pracovní podmínky. Očekává se ale, že armáda podobné akce zakáže.

Nejvyšší vojenská rada, která převzala moc, v neděli pozastavila platnost ústavy a rozpustila parlament. Slíbila také, že po přechodném období předá správu civilní vládě. Pozměňovací návrh ústavy prý připraví nezávislá komise v dalších deseti dnech. Referendum o ústavních změnách by se pak mělo uskutečnit do dvou měsíců. Armáda prohlásila, že obnovení stability v zemi je jednou z jejích hlavních priorit.

Převzetí moci armádou uvítala s nadšením i velká část opozice. Doufá, že vojáci zajistí klidný přechod k demokracii a zatočí s korupcí. A to přesto, že armáda tvořila celých 60 let páteř autoritativního režimu. Důvody k pochybám o skutečných záměrech generality ale má demonstrant Muhmmad Jahija. Tvrdí, že ho vojáci během demonstraci zatkli a mučili. „Pověsili mě ke stropu za ruce a nohy a každých pár minut mě ponořili do vody,“ popisuje.

Muhmmadovi zůstaly jizvy po bití a elektrošocích. A také přesvědčení, že armáda roli nestranného garanta stability jen předstírá. „Mnoho známých je stále nezvěstných, jiní prošli mučením stejně jako já,“ říká.

Dobrovolníci už se pustili do úklidu odpadků. Na hlavním kruhovém objezdu náměstí Tahrír, který byl až do neděle zaplněný stany, visí velká egyptská vlajka, na níž je napsáno Je to nádherný den na náměstí Tahrír. Milujeme tě, Egypte.

Mubarak je na tom zdravotně špatně

Dvaaosmdesátiletý Mubarak, který koncem minulého týdne odletěl i s rodinou do letoviska Šarm aš-Šajch, trpí podle egyptských médií už několik dnů těžkými zdravotními a psychickými potížemi. Několikrát prý zkolaboval, a dokonce upadl i do kómatu. Ale odmítá brát léky. Těžce nemocný exprezident prý nevydržel osmnáctidenní vlnu nepokojů. Ve čtvrtek večer se prý dokonce pohádal se synem Gamálem, o němž se uvažovalo jako o jeho nástupci.

Švýcarsko v pátek zmrazilo účty, které by v jeho bankách mohly patřit Mubarakovi. Mluvčí evropské ministryně zahraničí Ashtonové oznámila, že EU se v této věci bude řídit případnou žádostí Káhiry. Egyptské úřady se už v tomto směru dnes obrátily na Británii, Německo, Francii a USA s požadavkem zmrazení účtů bývalých vysoce postavených činitelů Mubarakova režimu. „Budeme samozřejmě spolupracovat,“ reagoval britský ministr zahraničí William Hague.

V Jemenu se znovu demonstruje proti vládě

Na 3 000 studentů a právníků dnes vyšlo do ulic v jemenské metropoli Saná, aby požadovali demisi prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Stoupenci jemenské vlády je však zahnali na útěk lahvemi, dýkami a kameny, pět lidí bylo zraněno. Demonstraci stejně jako v minulých dnech pořádají studenti a příslušníci občanských iniciativ. Parlamentní opozice se k protestům nepřipojila. "Po Mubarakovi Alí," skandovali demonstranti.

Demonstranti se shromáždili před univerzitou v Saná a snažili se postupovat směrem na náměstí Tahrír (Osvobození). Stejnojmenné náměstí v Káhiře bylo v uplynulých více než dvou týdnech střediskem masových protivládních protestů. Pořádkové síly však v Saná instalovaly ostnaté dráty, aby protestujícím v přístupu na náměstí zabránily. Demonstrace proti prezidentovi a na oslavu Mubarakova odchodu se v centru Saná konaly také v pátek a v sobotu.

##GMAP:5486:Jemenské náměstí Tahrír v Saná##

Na Tahríru demonstruje i Bagdád

Stovky mladých lidí manifestují i v centru iráckého Bagdádu. Využili oslav svatého Valentýna k tomu, aby s červenými balonky vyjádřilli „lásku své vlasti“, ale zároveň kritizovali politiky za chamtivost. Demonstranti se shromáždili na bagdádském náměstí, které rovněž nese název Tahrír (Osvobození). Manifestaci ale provázela spíše žertovná atmosféra.

##GMAP:5490:Bagdádské náměstí Tahrír##

Alžírská vláda slibuje brzké zrušení výjimečného stavu

Pod tlakem událostí v Tunisku a Egyptě slibuje zásadní změny také alžírská vláda: ministr zahraničí Murad Medelsí prohlásil, že do několika dní bude zrušen výjimečný stav, který v zemi platí už 19 let. O jeho brzkém ukončení se nedávno zmínil také prezident. Alžírsku se totiž v posledních dnech stejně jako řadě dalších arabských zemí nevyhnuly masové protesty, které vyvolalo zvýšení cen potravin. Medelsí dále uvedl, že protestní demonstrace uspořádané v minulých dnech v Alžírsku s cílem změny režimu jsou menšinovou záležitostí. „Alžírsko není Tunisko ani Egypt,“ konstatoval ministr.

##GMAP:5487:Alžír##