Král má nevlastní sestru, hlásí belgický bulvár

Brusel – Jindy spíše nenápadná belgická královská rodina má na krku skandál. Zdejší bulvární média už několik dní spekulují, zda měl otec nynějšího krále Alberta II. poměr s krasobruslařkou Liselotte Landbeckovou a zda z tohoto vztahu vzešla nemanželská dcera Ingeborg Verdunová - nevlastní sestra nynějšího belgického monarchy. Verdunová se narodila v prosinci 1949 v jedné antverpské nemocnici. Její 95letá matka sice ještě žije, ale její zdravotní stav neumožňuje, aby do situace vnesla jasno. Královský palác se odmítá k celé věci jakkoli vyjádřit.

Informaci o údajné nevlastní dceři bývalého panovníka Leopolda III. přinesl ve své knize vlámský autor Léo Van Audenhaeg, podobné spekulace se ale objevily už před lety. Dílko, jehož autor matku i dceru znal, je založeno na nepřímých potvrzeních, kterých se jeho pisateli od matky dostalo. V roce 1939 se prý Leopoldovy děti (Baudouin, Albert a Charlotte) chtěly naučit bruslit. Učila je právě zmiňovaná Liselotte, která si hned prý padla s Leopoldem do oka.

Historik Francis Balance upozorňuje, že bez jasných důkazů nelze vyvozovat žádné závěry. Zdůraznil, že ať už to je pravda, či nikoli, nemá to žádný vliv na obsazení belgického trůnu. „Nevlastní děti měli všichni naši panovníci,“ podotkl také. I sám Albert II. má podle některých zpráv nevlastní dítě - belgickou sochařku Delphine Boëlovou. Jeho manželka Paola se kvůli tomu chtěla rozvést, ale nakonec aféra utichla.

Belgická královská rodina a zejména král se v zemi sužované vážnou politickou krizí a spory znesvářených Vlámů a Valonů těší na rozdíl od politiků poměrně velké oblibě. Mnozí ji považují za jakési pojítko či záruku alespoň pomyslné stability a jednoty země.