Policie našla dvě nálože u televizní budovy v Tbilisi

Tbilisi - Dvě nálože našli v noci na dnešek gruzínští policisté u sídla televizní stanice Imedi v hlavním městě Tbilisi. Jedna byla uložena na parkovišti a druhá bezprostředně u televizní budovy. Obě výbušniny se pyrotechnikům podařilo včas zlikvidovat. Podle informací gruzínských médií obsahovaly nálože trhavinu hexogen a pro zesílení účinku i hřebíky. Policie se o výbušninách dozvěděla z výslechu jistého Meraba Kolbaji, který byl minulý týden zadržen pro podezření k příslušnosti k teroristické skupině.

Kolbaja se měl podle vyšetřovatelů podílet na organizování série teroristických útoků, které koncem loňského roku v Tbilisi zabily jednu náhodnou kolemjdoucí a několik osob zranily. Výbuchy, z nichž jeden poškodil areál amerického velvyslanectví, si údajně objednal důstojník ruské armády Jevgenij Borisov, který sloužil u ruských jednotek rozmístěných v okupované Abcházii. Ze zorganizování celé akce Gruzie obvinila ruské tajné služby, Moskva ale jakýkoli podíl na incidentu popírá.

Gruzínské ministerstvo vnitra nechalo Borisova, údajného osnovatele explozí, zařadit na seznam osob hledaných mezinárodní policejní organizací Interpol. Tbilisi několikrát vyzvalo Moskvu k účasti na vyšetřování, ale Rusko jakékoli kontakty s Gruzií odmítá. Obvinění Borisova označuje za „divadelní představení“, které má vytvořit nepříznivý obraz Ruska ve světových médiích.

Vydáno pod