Geosvět 2011 odhaluje sběratelské skvosty

Praha – Pražská vinohradská sokolovna otevřela brány obdivovatelům minerálů, zkamenělin a nejrůznějších šperků. To vše totiž nabízí prodejní výstava Geosvět 2011, které sokolovna poskytla na víkend přístřeší. Druhé největší geologické burzy v Česku se účastní 120 vystavovatelů z osmi zemí světa. K dostání jsou kamínky za deset korun i sběratelské lahůdky za desítky tisíc. Více o výstavě se dozvíte zde.

Burza je i cenným zdrojem informací

Prodejce zkamenělin Jiří Vedral:

„Spadli na dno a byli postupem času zaneseni drobným sedimentem - písečkem, bahýnkem a to bahýnko za nějaký čas ztvrdlo, vytvořila se tam tenounká dutinka a tu dutinku potom naplnily jiné minerály.“

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Na burze se setkávají i odborníci, kteří si tu vyměňují nové informace. K vidění jsou také unikátní mineralogické vzorky. „Tady se dozvíte novinky. Ti naši sběratelé jezdí po celém světě, přivážejí zajímavý materiál a člověk se pořád poučuje,“ tvrdí mineralog Jan H. Bernard.

Skvosty sběratelé nakupují při svých cestách buď od místních hledačů, nebo po nich pátrají sami – přímo na nalezištích. Spíš než o dobrý obchod jde přitom o potěšení sběratelského srdce. „Kopete den a kopete dva a kopete tři. A teprve ten čtvrtý den se vám otevře dutina a vy vyndáte krystal a jste první na světě, kdo ho viděl,“ vysvětluje pořadatel výstavy Jiří Ruml.

  • Minerál autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2355/235417.jpg
  • Minerály autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2355/235415.jpg