Christchurch vzpomněl na oběti a ponořil se do ticha

Christchurch - Nový Zéland si týden po ničivém zemětřesení ve městě Christchurch připomněl dvěma minutami ticha oběti katastrofy. Doposud bylo z trosek vytaženo 155 těl, podle úřadů ale může počet mrtvých dosáhnout 240. Ve 12:51 místního času (0:51 SEČ), tedy v době, kdy se zem před týdnem začala třást, se rozezněly po celé zemi kostelní zvony. Vlajky na veřejných budovách byly staženy na půl žerdi.

Práci dnes na dvě minuty přerušilo zhruba šest stovek záchranářů z celého světa, kteří ve druhém největším městě Nového Zélandu hledají pod troskami živé i mrtvé. „Naděje, že najdeme ještě někoho živého, je malá, ale stejně jako záchranáři ze všech ostatních zemí děláme, co můžeme, a nevzdáme to,“ říká vedoucí týmu čínských záchranářů Čao Ming. Pátrací operace poběží ještě nejméně tři nebo čtyři dny. 

Úřady už ale rodiny pohřešovaných připravují na nejhorší a varují, že konečný počet obětí bude vyšší než nynějších 155. „Myslím, že bychom měli začít uvažovat o čísle 240. Nechci to ovšem tesat do kamene, protože pořád dostáváme informace, že některá jména byla ze seznamu pohřešovaných vyjmuta a naopak,“ komentuje to policejní důstojník Dave Cliff.

Nový Zéland uctil památku obětí zemětřesení (zdroj: ČT24)

Materiální škody, které přírodní pohroma způsobila, přesáhnou podle předběžných odhadů ministerstva financí deset miliard novozélandských dolarů, tedy zhruba pět a půl miliardy eur. Kvůli porušené statice bude muset být zbourána až třetina budov ve městě. Spousta evakuovaných obyvatel už se do něj zřejmě nevrátí.

„Dopady zemětřesení budou cítit ještě řadu let. Vláda je ale připravena poskytnout potřebné finanční prostředky. Podpora a obnova města Christchurch bude mezi prioritami této vlády v letošním roce i do budoucna,“ ujistil postižené novozélandský premiér John Key.

Objevují se ale i lepší zprávy. Během odklízecích prací dělníci nalezli v podstavci pod spadlou sochou na náměstí před katedrálou dvě historické schránky - měděnou kapsli a rozbitou lahev s dokumenty. Oborníci se domnívají, že oba zmíněné předměty byly do piedestalu umístěny při vztyčení sochy v roce 1867. Místní muzeum nález označilo za úžasný objev mezi všemi špatnými zprávami o neštěstí. O uložených schránkách muzeum nevědělo.

Christchurch si připomíná oběti zemětřesení
Zdroj: ČT24
Vydáno pod