USA se pustí do budování protiraketové obrany

Washington - Spojené státy příští týden vyšlou do Středomoří speciální válečnou radarovou loď, která bude první součástí nově budovaného systému evropské protiraketové obrany. Nasazení lodi je prvním krokem k realizaci čtyřbodového plánu rozpočítaného na příštích deset let, jehož smyslem je pokrýt evropský prostor sítí pozemních a námořních radarů a raket schopných zachytit a odvrátit případné ohrožení z Íránu. Plán loni schválil lisabonský summit Severoatlantické aliance.

Hlavní ředitel amerického ministerstva obrany pro jadernou a protiraketovou politiku John Plumb uvedl, že příští týden se z přístavu Norfolk ve státě Virginie vydá na půlroční misi do Středomoří válečná loď Monterey. Jejím úkolem bude položit základ k vybudování protiraketové obrany v této oblasti. „Je to první konkrétní projev našeho odhodlání bránit proti raketám naše síly v zahraničí, naše spojence a evropské partnery,“ řekl Plumb.

Podle plánu americké vlády má být prvním krokem k vytvoření obranného systému rozmístění radarů a protiraket na moři. Ještě letos k nim chce Pentagon přidat pozemní radary v jižní Evropě. Podle Plumba rozhodnutí o přesné lokalitě ještě nepadlo, Washington stále ještě o jejich rozmístění jedná s několika zeměmi.

Základem dalších fází bude rozmístění protiraketových střel v Rumunsku v roce 2015 a v roce 2018 v Polsku. Cílem je chránit evropské spojence NATO před raketami středního doletu s důrazem na odvrácení možné jaderné hrozby z Íránu.