Exploze v La Belle - odvetou bylo bombardování Tripolisu a Benghází

Berlín - Západoberlínskou diskotékou La Belle 5. dubna 1986 otřásla exploze. Zabila tři lidi a přes 200 lidí zranila. Stalo se tak pouhé tři dny poté, co 2. dubna 1986 výbuch na palubě amerického letadla znamenal smrt čtyř osob. Vyšetření tehdy prokázalo, že akce v La Belle je napojena na Kaddáfího hlavní stan v Libyi. A tak americká odveta na sebe nenechala dlouho čekat. Jedním z důvodů, proč americká administrativa jednala rychle, bylo zjištění americké tajné služby, že se Kaddáfí chystá k dalším akcím. Samotné bombardování Tripolisu a Benghází pak americké stíhačky a bombardéry uskutečnily 15. dubna 1986.

Při explozi v La Belle se v řadě případů jednalo o americké vojáky, mezi nimiž byla diskotéka velmi oblíbená. Jeden voják a jedna žena zemřeli na místě, další voják podlehl svým zraněním o dva měsíce později. Řada postižených dodnes nese trvalé následky. 

Krátce po útoku zachytily zpravodajské služby faxy z Libye na její ambasádu v tehdejší NDR s blahopřáním k dobře vykonané práci. O deset dní později nařídil úřadující prezident USA Ronald Reagan bombardování libyjských měst Tripolis a Benghází, při kterém zahynulo více než 100 lidí, včetně adoptivní dcery Muammara Kaddáfího. 

Oficiální potvrzení faktu, že atentát zorganizovala libyjská rozvědka z rezidentury na velvyslanectví své země ve východním Berlíně, bylo možné až po otevření archivů východoněmecké tajné služby Stasi po sjednocení Německa v roce 1990. Proces s některými pachateli se podařilo uspořádat v roce 2001, čtyři obžalovaní dostali tresty vězení ve výši 12 až 14 let. 

Americká odveta byla pro Kaddáfího již dostatečným důkazem odhodlání USA tvrdě reagovat na podporu terorismu. Lze konstatovat, že po roce 1986 skutečně aktivita Libye v tomto směru poklesla, nicméně Libye o dva roky později stála i za výbuchem amerického civilního letadla na lince Londýn - New York nad skotským Lockerbie 21. prosince 1988. Tehdy přišlo o život 259 cestujících a 11 obyvatel Lockerbie.