Sagrada Familia hořela, ale jen trochu

Barcelona - V barcelonském chrámu Sagrada Familia hořelo. Přes 1500 turistů muselo být kvůli požáru evakuováno. Čtyři lidé se nadýchali kouře. Oheň má na svědomí žhář, policie jednoho podezřelého už zadržela. Hasiči situaci dostali rychle pod kontrolu a požár uhasili. Katedrála slavného architekta Antonia Gaudího je pořád rozestavěna. Základní kámen nejnavštěvovanějšího chrámu ve Španělsku byl položen v roce 1882.

V době evakuace bylo v chrámu nebo před ním na 3000 až 4000 lidí. „Bylo tu víc kouře než ohně. Požár byl méně vážný, než jsme v první chvíli mysleli,“ prohlásil mluvčí barcelonské radnice. Dodal, že návštěvníci byli evakuováni preventivně. V případě žháře jde podle všeho o psychicky narušeného člověka.

Požár byl založen v zákristii. Pachatel zapálil ornáty a další náboženské oděvy, které tam kněží po bohoslužbách odkládají. Podle předběžných zpráv byla zákristie doutnavým ohněm značně poškozena.

Katedrálu vysvětil počátkem loňského listopadu papež Benedikt XVI.

Dílo slavného španělského architekta Antonia Gaudího (1852-1926) od počátku láká pozornost svým mimořádným „krápníkovým“ slohem a přírodními motivy, vycházejícími z originálního pojetí secese.