Rakouský soud schválil vydání chorvatského expremiéra

Salcburk - Rakouský soud v Salcburku dnes povolil vydání bývalého chorvatského premiéra Iva Sanadera k trestnímu stíhání ve vlasti. Sanader v Chorvatsku čelí obviněním ze zneužití pravomocí a z korupce. Rakouská policie ho loni v prosinci zadržela na základě mezinárodního zatykače vydaného Záhřebem a od té doby v alpské republice čeká na rozhodnutí o vydání. Proti dnešnímu usnesení se Sanader odvolal a až do rozhodnutí vyššího soudu zůstává ve vydávací vazbě.

Sanader byl v Salcburku zadržen při cestě do USA. Vydání do Chorvatska odmítá s odůvodněním, že by se tam nedočkal spravedlivého procesu. Vše již totiž podle něj ovládají jeho odpůrci, kteří se na něj snaží svalit všechny chyby.

Chorvatský prezident Ivo Josipović odmítá Sanaderův strach ze zaujatého soudního řízení. „Jsem přesvědčen, že naše justice vynese spravedlivý rozsudek,“ prohlásil. S čestným soudem v Chorvatsku si podle hlavy státu může být jist každý. Josipovič podle APA rovněž dodal, že proces bude pod drobnohledem nejen v Chorvatsku, ale že ho bude sledovat i zahraničí.

Sanader byl v Chorvatsku ministerským předsedou v letech 2003 až 2009. Je podezřelý ze zneužití pravomoci a z korupce při prodeji banky Hypo Alpe-Adria, kterou kupovala bavorská banka Bayerische Landesbank. Chorvatský stát tak poškodil nejméně o šest milionů eur (asi 145 milionů Kč). Peníze šly částečně také do fondů jeho strany Chorvatské demokratické společenství (HDZ), která je dosud u moci.

Koncem loňského roku ho chorvatský guvernér národní banky obvinil, že umožnil údajné nepoctivé obchody této bavorsko-rakouské finanční instituce. Sedmapadesátiletý Sanader obvinění odmítá. Podle něj jde o politickou kampaň, kterou proti němu vedou jeho někdejší nejbližší spolupracovníci.