Mexická armáda dopadla „Orla“ Coronela

Mexiko - Mexická armáda dopadla jednoho z bossů drogového kartelu ve státě Sinaloa Martína Beltrána Orla Coronela. Ten podle ministerstva obrany nahradil muže číslo tři v hierarchii organizace - svého strýce Ignacia Nacha Coronela, který byl zabit loni v červenci. Také Nacho Coronel patřil k nejhledanějším obchodníkům s narkotiky. Kartel Sinaloa se stal jednou z nejmocnějších drogových skupin v Mexiku.

Beltrán Coronel přezdívaný Orel byl dopaden na luxusním předměstí města Guadalajara v západomexickém státě Jalisco. I jeho strýc byl nalezen a zabit ve stejné zóně, připomněl armádní generál Edgar Luis Villegas. Spolu s Orlem byli zatčeni ještě tři lidé - všichni jsou obviněni z pašování kokainu. Vojáci se zmocnili rovněž zbraní, klenotů a více než 400 tisíc dolarů v hotovosti.

Dopadený narkoobchodník kontroloval operace v geografickém pásmu, které se táhne od oblastí produkce kokainu v Jižní Americe přes území Střední Ameriky a Mexika, zejména států Jalisco a Colima, až po USA.

V Mexiku dopadli významného drogového bosse (zdroj: ČT24)

V čele kartelu Sinaloa na tichomořském pobřeží Mexika stojí nejhledanější muž v Mexiku Joaquín Guzmán přezdívaný El Chapo (Prcek). Gang, který pašuje především kokain do USA, jež jsou největším konzumentem této drogy, se v loňském roce spojil s konkurenčními kartely z Mexického zálivu. Gangy vytvořily společnou organizaci nazvanou Nová federace, která by se podle odborníků mohla ještě během letošního roku stát dominantní zločineckou skupinou v celé zemi.

Válka mezi kartely o kontrolu nad místními trhy s drogami v celém Mexiku i nad jejich pašováním do Spojených států, kam míří nejvíce jihoamerického kokainu, i střety s vládními silami si za poslední čtyři roky vyžádaly už přes 38 tisíc lidských životů.

Za posledních několik dnů si boje mezi narkomafií vyžádaly přes 30 obětí. Amnesty International ale obviňuje v eskalaci násilí, korupce a nedodržování lidských práv i mexické bezpečnostní složky. Novým trendem kriminálních gangů je i únos za výkupné a vraždění nelegálních migrantů, kteří se přes Mexiko snaží dostat do Spojených států. Za poslední roky se našlo přes 120 masových hrobů s více než sedmi sty těly. Poslední zpráva Amnesty International v Mexiku obviňuje z těchto zločinů i mexickou armádu.

Diplomatické napětí mezi Salvadorem, Hondurasem a Mexikem vyvolal v prosinci únos více než 50 středoamerických migrantů. U jihomexického města Oaxaka je ve vlaku kontrolovala mexická policie a celníci. Ani ne půl hodiny poté je unesli ozbrojenci z gangu Los Zetas. Ti mají ve svých řadách nemálo bývalých členů elitních jednotek mexické armády.