Strauss-Kahn je stále v čele MMF - ale jak dlouho?

New York - Začíná boj o nástupce šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiqua Strausse-Kahna. Roste na něj tlak, aby odstoupil z funkce; do věci se poprvé vložil i Bílý dům a Čína, Brazílie a Jihoafrická republika začínají zpochybňovat nepsané právo Evropy na tuto pozici, která je klíčem ke kontrole nad světovou ekonomikou. Strauss-Kahn zůstává ve vězení, další soudní stání ho čeká až v pátek.

Dvaašedesátiletý Strauss-Kahn byl o víkendu zatčen a obviněn ze sexuálního napadení hotelové pokojské. V úterý byl převezen do newyorského vězení Rikers, kde bude pod zvýšeným dohledem. V případě, že bude uznán vinným, hrozí populárnímu ekonomovi a nadějnému kandidátovi francouzských socialistů na prezidenta až 25 let vězení.

Ve Spojených státech i v Evropě začali politici zpochybňovat Strauss-Kahnovu schopnost vést v jeho situaci tak důležitou instituci. „Případ komentovat nemohu, evidentně však není v situaci, kdy by mohl řídit MMF,“ řekl americký ministr financí Timothy Geithner. Zdroje z výkonné rady fondu agentuře Reuters řekly, že vedení chce slyšet, jak to Strauss-Kahn vidí se svým setrváním ve funkci. Jeho rezignaci ale nepovažuje za ideální řešení celá 24člennná rada, která má pravomoc jej odvolat. K rezignaci vyzvala šéfa MMF i rakouská a španělská ministryně financí.

USA prosazují na pozici zástupce šéfa MMF Obamova poradce Liptona

Náměstek výkonného ředitele MMF John Lipsky nyní Strausse-Kahna zastupuje, oficiální pověření jako úřadující šéf fondu však nedostal a krokem k tomu by bylo jmenování Američanova nástupce. Zdroje z MMF sdělily, že Spojené státy prosazují jako Lipského nástupce poradce Bílého domu pro mezinárodní ekonomiku a bývalého náměstka ministerstva financí Davida Liptona. Lipskému v srpnu končí mandát a hodlá odejít.

Velké země rozvojového světa si již začínají připravovat půdu pro vznesení nároků na post šéfa MMF a zpochybňují obvyklou praxi, kdy nepsaný nárok na tuto funkci má od založení finančních institucí ve Washingtonu Evropa, zatímco USA drží vedení Světové banky.

Strauss-Kahn je pod zvýšeným dohledem

Strauss-Kahn je ve věznici Rikers pod zvýšeným dohledem, jaký je poskytován osobám s možnými sebevražednými sklony. Dohlíží na něj psychiatr. Preventivní opatření ale není důsledkem Strauss-Kahnova pokusu o sebevraždu. Kvůli bezpečnostním opatřením je v cele sám a v prostorách věznice se bude pohybovat vždy v doprovodu dozorce.

Napadená pokojská je podle svého advokáta pracovitá a spolehlivá

Strausse-Kahna obvinila 32letá pokojská ze sexuálního útoku, on sám vinu popírá. Na veřejnost se mezitím dostávají nové informace o oběti údajného napadení. Její právník mluví o své klientce jako o pracovité a spolehlivé svobodné matce, která sama vychovává dceru. „Pochází z Guineje a do Spojených států přišla před sedmi lety. Je tu sama se svou dcerou a je moc ráda, že se jí podařilo stát se pokojskou,“ říká advokát Jeffrey Shapiro.

Pokojská je možná HIV pozitivní

Deník New York Post dnes uvedl, že pokojská z newyorského hotelu je možná nakažená virem HIV. Podle deníku v posledních třech letech žila v bytech, které charitativní organizace Harlem Community AIDS United pronajímá pouze HIV pozitivním. Žena žila už před přestěhováním do současného bydliště v bytě pronajímaným touto organizací. Předchozí byt si pronajala v roce 2008. Podle pravidel organizace musí být v domácnosti, která v najatém bytě žije, přinejmenším jeden dospělý HIV pozitivní. Deník New York Post ale kvůli lékařskému tajemství nezískal přístup ke zdravotnickým údajům o ženě. Indicie, které podle listu naznačují, že pokojská je HIV pozitivní, tak nebylo možné potvrdit.

Pokojská Strausse-Kahna před údajným útokem neznala

Dvaatřicetiletá pokojská je podle amerického deníku The Daily zbožná muslimka. Kdo byl muž, který ji podle americké policie sobotu v newyorském hotelu Sofitel napadl, zjistila až z televizních zpráv. Po útoku se jí celý život obrátil vzhůru nohama. „Nemůže jít domů. Nemůže jít do práce,“ uvedl její právní zástupce Jeffrey Shapiro.

Bratr pokojské v úterý stanici ABC News řekl, že mu sestra po sobotním incidentu volala z nemocnice. Lékaři ji tam ošetřovali drobná zraněné, která jí údajně šéf MMF způsobil. „Byla úplně zničená,“ uvedl. Dodal, že jeho sestra je „dobrá muslimka“ a že není ženou, která by „útočila na muže“.

Promluví klíč od pokoje?

Podle The New York Times by důležité informace o případu Strausse-Kahna mohl skrývat klíč od hotelového pokoje. Díky kartě s magnetickým proužkem, která se v hotelech v USA téměř výhradně používá místo klasického klíče, se totiž uchovávají údaje o tom, kdy se dveře do pokoje otevřely, ale i jak dlouho byly otevřené.

Strauss-Kahn se v sobotu údajně pokusil pokojskou znásilnit, když přišla do jeho pokoje uklízet. Záznamy v elektronickém zámku pokojových dveří by nyní mohly ukázat přesný čas, kdy tam vstoupila. Měly by také obsahovat informace o tom, zda nechala dveře otevřené, tak jak je při úklidu zvykem. Stejně tak by mohly potvrdit či vyvrátit informaci, že šéf MMF pak dveře zavřel a ženu držel násilím ve svém pokoji.