Putin Bělorusku očekávané miliardy nepřivezl

Minsk - Bělorusko čelí měnové krizi. Domácí rubl se každým dnem propadá, valuty jsou k dostání jen na černém trhu. Minsk čekal, že mu pomůže Rusko. Premiér Vladimir Putin ale dnes očekávané miliardy dolarů nepřivezl - jen slib, že o pomoci Bělorusku bude uvažovat. Na finanční pomoc EU, která režim v Bělorusku dlouhodobě kritizuje, nemůže prezident Alexandr Lukašenko spoléhat.

Moskva chce za souhlas s půjčkami Minsku podle ruského tisku plně ovládnout běloruský plynovod. Ruský plynárenský koncern Gazprom už ovládá 50 procent běloruského přepravce plynu Beltransgaz. Tento podíl v minulosti koupil za přibližně 2,7 miliardy dolarů (zhruba 46,3 miliardy Kč), ale kontrolu nad plynovodem tím nezískal.

Krize se v Bělorusku dotkla každého. Ceny letí nahoru, u potravin se zvyšují několikrát za týden. Platy a důchody přitom zůstávají stejné. Lidé se bojí, že přijdou o úspory. Kdo mohl, koupil proto dolary nebo eura. Ve směnárnách je nemožné koupit cizí měnu, na černém trhu se euro i dolar prodává za trojnásobek než v centrální bance. Domácí měna se denně propadá.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)
Běloruská banka
Zdroj: ČT24