Úřady v USA pátraly po masovém hrobu

Houston - Bez výsledku skončilo pátrání úřadů po desítkách těl, které podle tipu člověka prohlašujícího se za jasnovidce měly být pohřbeny v americkém státě Texas. Případ v úterý vyvolal rozruch v amerických médiích. Podle soudce texaského okresního soudu, kterého citovala agentura Reuters, šlo o planý poplach.

Podle televizní stanice MSNBC a dalších médií se mělo v hromadném hrobě v usedlosti ve městě Hardin asi 113 kilometrů severovýchodně od Houstonu nacházet asi 25 až 30 těl. Televizní stanice CNN informovala o nejméně 20 obětech. První prozkoumání pak podle místních médií naznačovalo, že z velké části jde o těla dětí. Mluvčí Federálního výboru pro vyšetřování (FBI) v Houstonu sdělila, že úřad byl požádán o pomoc při vyšetřování. 

Soudce okresního soudu Craig McNair posléze novinářům sdělil, že v inkriminovaných místech nebyl spáchán trestný čin. Nález těl podle agentury AP nepotvrdil ani okresní šerif Rex Evans. Úřady podle něj vzaly tip vážně, protože volající, který se úřadům svěřil se svým podezřením, znal detailně vnitřek domu.

Úřady prý jméno volající znají a po dotyčném pátrají. Na otázku, zda se domnívá, že šlo o falešnou zprávu, Evans řekl, že v místech nebyla nalezena žádná těla ani nic, co by naznačovalo, že tu byli usmrceni lidé. „Budeme pokračovat ve vyšetřování a nejdříve zjistíme, jak se dotyčný dostal k této informaci,“ prohlásil Evans.