Bulharsko s Rumunskem zatím Schengen nedoplní

Lucemburk - Bulharsko a Rumunsko zatím do schengenského prostoru bez hraničních kontrol nevstoupí. Ukázalo to dnešní jednání ministrů vnitra členských zemí Evropské unie, z nichž některé jsou zatím proti. Česká republika vstup obou balkánských států do Schengenu podporuje, neboť podle ní k tomu splnily všechny podmínky.

O přijetí, či nepřijetí Bulharska a Rumunska do Schengenu by se mělo rozhodovat letos v září. Původně ale některé státy chtěly, aby se unie začátkem podzimu k této otázce jen vrátila a probrala ji, aniž by se stanovilo, že by mělo následovat i rozhodnutí.

Tento postoj zastávalo například Nizozemsko, které je spolu s Německem, Francií či některými severskými státy proti tomu, aby tyto dvě nejmladší členské země EU do Schengenu vstoupily. „Na nějaké rozhodnutí je příliš brzy,“ řekl nizozemský ministr pro imigraci Gerd Leers ještě před dnešním jednáním. Podle něj by se mělo vyčkat na červencovou zprávu Evropské komise o postupu obou zemí v justičních reformách a v boji s korupcí. Nizozemští diplomaté se nechali slyšet, že tamní vláda by o všem mohla rozhodnout až v roce 2012.

K rozšíření schengenského prostoru je třeba jednomyslná podpora členských zemí prostoru. Tu tak zatím obě balkánské země nemají.

Zatímco postoje některých členských států jsou obezřetné či odmítavé, Evropský parlament dal ve středu vstupu Bulharska a Rumunska do Schengenu zelenou. Podle europoslanců obě země splnily nezbytné podmínky, o čemž je přesvědčena i Praha. „My, Česká republika, tradičně Bulharsko a Rumunsko podporujeme,“ řekl Kubice po jednání v Lucemburku.