U Spratlyho ostrovů se řinčí zbraněmi

Hanoj - Vietnam na dnešek naplánoval ostré palby v Jihočínském moři u Spratlyho ostrovů. Varoval lodě, ať se oblasti vyhnou. Námořní cvičení přichází v době znovu doutnajícího sporu s Čínou o tuto oblast. Peking Vietnam varoval, aby zastavil průzkum možných ropných ložisek v místě, Hanoj to ale odmítá. Kvůli vyhrocenému sporu se rozhodl posílit svou vojenskou přítomnost u ostrovů také Tchaj-wan.

První sérii cvičení vietnamské námořnictvo skončilo kolem poledne místního času u ostrova Hon Ong v blízkosti vietnamského pobřeží. Paracelsovy ostrovy odtud jsou vzdáleny pouze 250 kilometrů a Spratlyho asi tisíc kilometrů. Další cvičení je naplánováno na večerní hodiny na stejném místě, ale za použití jiných prostředků, uvedl nejmenovaný vietnamský činitel. Odmítl upřesnit počty zúčastněných vojáků, ale řekl, že jde o rutinní každoroční cvičení s použitím dělostřelectva i jiných zbraní.

Spor o zhruba stovku Spratlyho ostrovů, na které vznášejí nároky kromě Číny, Tchaj-wanu a Vietnamu ještě Filipíny, Brunej a Malajsie, zostřilo nedávné oznámení Hanoje, že v oblasti zahájí průzkum nalezišť ropy. Moře kolem Spratlyho ostrovů je podle předpokladů bohaté na ropu a zemní plyn, jsou zde i velká loviště ryb a poblíž vedou důležité námořní trasy.

Sporná souostroví zahrnují stovky neobydlených ostrovů, atolů a útesů. Mnohá leží blíže k filipínským, malajským a vietnamským břehům nežli k Číně. Peking ale tvrdí, že jeho nárok se datuje stovky let zpátky.

Vietnam Čínu obvinil, že porušila jeho svrchovanost nad oblastí, která zahrnuje pásmo o šířce 200 námořních mil od jeho břehů, když v květnu čínské rybářské lodi poškodily vietnamské výzkumné plavidlo. Podobný incident se odehrál i minulý týden. Peking zase vyzývá Hanoj, aby ve sporných vodách neprováděla průzkumy. Vietnamu zajišťuje zmíněnou šíři exkluzivního ekonomického pásma mezinárodní právo. Spor ale nezůstává jen ve slovní rovině. Od začátku roku napadli pravděpodobně čínští hackeři přes 200 vietnamských internetových stránek, mezi nimi i ministerstva zemědělství a zahraničí. Piráti po sobě nechali informace v čínštině a čínské vlajky. Vietnamci demonstrovali před čínským velvyslanectvím v Hanoji a před čínským konzulátem v Ho Či Minově Městě.

Vyhrocení sporu o Spratlyho ostrovy znepokojuje Spojené státy, které využívají okolní námořní cesty. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner nedávno vyzval všechny zúčastněné strany ke zdrženlivosti a varoval před vyhrožováním silou.

Mluvčí tchajwanského ministerstva obrany David Lo dnes upozornil, že tchajwanské jednotky umístěné na ostrovech jsou jen slabě vyzbrojené. „Zvažujeme vyslání raketových člunů a tanků do oblasti,“ dodal s tím, že na možný konflikt by v případě nečinnosti nebyly tchajwanské jednotky dostatečně připraveny. Tchaj-wan má pod kontrolou největší ostrov Spratlyho souostroví, na němž je asi 130 jeho vojáků.

Vietnamská armáda
Zdroj: ČT24/Wikipedia
Vydáno pod