Lukašenko napříště proti demonstrantům přitvrdí

Minsk - Bělorusko oznámilo, že v době hospodářského útlumu tvrdě ztrestá všechny protirežimní stávky a demonstrace. Už v pondělí večer policie rozehnala stovky nespokojenců, kteří blokovali hraniční přechod s Polskem. Nelíbí se jim, že nově nesmějí ze země vyvážet benzín a jídlo. Mnoho lidí si tím přitom vydělávalo.

Prezident Alexandr Lukašenko varoval, že udeří na opozici, která podle něj vyzývá ke stávkám a demonstracím v době, kdy země čelí hospodářské krizi nemající obdobu. Lukašenko pravidelně tvrdí, že potíže běloruské ekonomiky jsou způsobeny komplotem Západu proti jeho režimu. Na tomto spiknutí se podle něj podílí hlavně běloruská politická opozice.

Od doby, kdy se Lukašenko dostal před 17 lety k moci, země neprocházela tak těžkou hospodářskou krizí, jakou zažívá právě nyní. Bělorusko tíží obrovský obchodní deficit a nedostatek deviz. Úřady musely devalvovat měnu a výrazně zvýšit ceny všech životních potřeb.

Proti politice Lukašenka už lidé protestovali v ulicích, ale demonstrace měly jen omezený charakter. Například v pondělí asi 200 automobilistů na tři hodiny zablokovalo jeden hraniční přechod na protest proti drastickým úsporným opatřením zahrnujícím i omezení vývozu zboží. Policie demonstraci rozehnala. Už dříve Lukašenko poslal do vězení opoziční předáky, kteří po jeho loňském znovuzvolení uspořádali demonstrace.

V Bělorusku soudí novináře za údajnou pomluvu Lukašenka

V běloruském Hrodně dnes začal soud s novinářem Andrzejem Poczobutem, zpravodajem polského listu Gazeta Wyborcza. Obžaloba ho viní z pomlouvačných útoků na prezidenta Lukašenka, kterých se údajně dopustil v komentářích publikovaných na internetu. Proces se koná za zavřenými dveřmi, Poczobut může být odsouzen až ke čtyřem letům vězení. Obvinění rozhodně odmítá.

Zadržen byl počátkem dubna, kdy se chystal z rodného Hrodna do Minska, kde se měla konat videokonference s poslanci Evropského parlamentu. Běloruská opozice hodnotí proces jako politický, polská vláda dnes ústy ministra zahraničí Radoslawa Sikorského obvinila prezidenta Lukašenka, že si přes Poczobuta vyřizuje účty s polskou vládou. Evropská unie opakovaně vyzvala k osvobození novináře, stejně jako americký prezident Barack Obama během své nedávné návštěvy v Polsku.