Průjmy v Lille nezpůsobila zelenina, ale karbanátky

Lille (Francie) - V nemocnici v severofrancouzském Lille ošetřují sedm dětí, které dostaly krvácivý průjem. Zdrojem bakterie E. coli by mohly být zmrazené karbanátky z masa z Německa, Belgie a Nizozemska. Onemocnění ale nejspíš nezpůsobil stejný kmen bakterie, který už zabil 38 lidí. Zemřela jedna Švédka, ostatní oběti jsou z Německa. Tam se už šíření nákazy zastavilo a počty infikovaných stoupají jen pomalu. Nakaženo bylo zatím na tři tisíce lidí.

Podle zdravotní agentury ARS je stav prvních šesti dětí ve věku od 20 měsíců do osmi let vážný, jejich život ale není ohrožen. U všech se projevují problémy s ledvinami. Tři z dětí ráno podstoupily dialýzu. Stav a věk sedmého dítěte zdroje zatím neupřesnily. Pochází z města Amiens z kraje Pikardie, zatímco prvních šest ze sousedního kraje Nord/Pas-de-Calais.

Všechny hospitalizované děti jedly zmrazené karbanátky značky Steaks Country, které prodává německý obchodní řetězec Lidl. Francouzská společnost SEB, která zboží vyrábí, nařídila hned ve středu stažení všech podezřelých šarží.