U Pentagonu bomba v autě nebyla

Washington – Ve Washingtonu dnes policie zadržela muže, kterého podezřívala, že u amerického ministerstva obrany zaparkoval vozidlo, ve kterém by mohla být výbušnina. Úřady na několik hodin uzavřely několik přilehlých ulic, auto prohledali pyrotechnici. Uvnitř ale žádnou bombu nenašli. Případné kriminální nebo teroristické pozadí incidentu se dál vyšetřuje.

Poplach u komplexu Pentagonu vyvolal dvaadvacetiletý Yonathan Melaku z Virginie, který se podle policie choval velmi podivně, než zaparkoval auto u komplexu ministerstva obrany, pohyboval se na nedalekém vojenském hřbitově, a to mimo otevírací dobu. Zatčený muž je Afroameričan pocházející z Etiopie. Zatím nebyl z ničeho obviněn.

Americká televize NBC informovala, že u amerického ministerstva obrany je ve vozidle podezřelý balík. Policisté se domnívali, že by mohlo jít o výbušninu. Americká média dokonce spekulovala, že by mohlo jít o chemickou bombu na bázi hnojiva, která obsahuje dusičnan amonný. Policie ovšem takové informace nepotvrdila, stejně jako nepotvrdila, že by případ měl teroristické pozadí. Když navíc pyrotechnici vozidlo prohledali, našli uvnitř sice nějakou látku, nešlo ale o výbušninu.

Podle serveru Fox News vzniklo podezření, že látka nalezená v automobilu je výbušnina na bázi hnojiva, obsahující dusičnan amonný. Také prý byl na místě nalezen přenosný počítač s dokumenty, v nichž byly zmínky o teroristické síti al-Káida, radikálním islámském hnutí Tálibán a „porážce koaličních sil“.

Podle Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v automobilu nebyly výbušniny, avšak materiál byl předán k laboratornímu prověření. FBI zjistil, že Melaku byl zařazen do rezervního oddílu námořnictva v roce 2007 a je tam veden jako svobodník a opravář motorů. Nikdy nesloužil v zahraničí a má vojenská vyznamenání. V květnu byl zadržen ve Virginii a obviněn z rozkrádání a poškození automobilů.