Amerika bude strašit kuřáky ohavnými obrázky

Washington – Americké úřady stupňují boj proti kuřákům. Zhruba za rok se na krabičkách z obou stran objeví odstrašující obrázky, které by měly od zapálení cigarety odradit: snímky pacientů trpících rakovinou, nemocných plic nebo mrtvol. Jde o velmi razantní změnu: dosud bylo totiž varování před riziky kouření uváděno malým písmem z boku krabičky, teď ji bude zakrývat z poloviny.

Kuřáci namítají, že odpudivé obrázky na ně vliv mít nebudou: maximálně odradí někoho, kdo chce začít kouřit. „Strašit dvanáctileté děti tím, že v šedesáti dostanou rakovinu, nemá smysl. Tak dopředu nepřemýšlejí a navíc si říkají, že stejně brzy kouřit přestanou,“ říká profesor John Banzhaf z George Washington University. „Z mnoha průzkumů vyplývá, že lidé změnili svůj postoj ke kouření. Není to ale pravda. I přes přísnější protikuřácké zákony přestalo kouřit jen málo lidí.“

Děsivými obrázky se úřady snaží kuřáky zastrašit už v Thajsku, Austrálii nebo v Kanadě. Podle odborníků je ale jedinou cestou, jak úspěšně bojovat s kouřením, zdražení cigaret. Zvýšení daně by navíc přineslo peníze do státní pokladny. Kdyby se kuřáci zbavili své závislosti, ušetřilo by to také desítky miliard dolarů na zdravotní péči.

Amerika stupňuje boj proti kuřákům (zdroj: ČT24)

Americké úřady tvrdě bojují proti kouření už několik let. Pokud budou protikuřácké zákony přijímány dosavadním tempem, bude podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí v roce 2020 zakázáno kouření v restauracích a na pracovištích ve všech padesáti státech USA. Nejhůř jsou na tom zatím kuřáci v New Yorku. Ti si nemohou zapálit už ani v parku nebo na plážích.

Tabákové společnosti mají teď patnáct měsíců na to, aby začaly cigarety balit do nových obalů. Jen do té doby zemře na následky kouření přes půl milionu Američanů.