Petraeus pověsil uniformu na hřebík, míří do čela CIA

New York - Generál David Petraeus se dnes po 37 letech slavnostně rozloučil s armádou. Odstoupil, aby se příští týden ujal funkce šéfa CIA. Už před měsícem ukončil svoji funkci velitele amerických jednotek v Afghánistánu. Jeden z nejznámějších amerických generálů je potomkem vlámských přistěhovalců a je nositelem řady vojenských vyznamenání. Petraeus velel spojeneckým silám v Afghánistánu nebo v Iráku, byl velitelem amerických sil na Blízkém východě a ve Střední Asii. Jako velitel se účastnil také vojenských misí v Bosně a na Haiti.

„I kdyby byl snížen armádní rozpočet, naším prvořadým cílem musí být podpora vojáků a jejich rodin,“ řekl 58letý Petraeus při dnešním loučení s armádou. „Snížení rozpočtu nesmí ohrozit všestrannost a pružnost armády a dalších služeb, které se vyvinuly v boji proti povstalcům v Iráku a Afghánistánu.“ Petraeus poděkoval všem, s nimiž sloužil, a řekl, že odchází s vírou, že nebude učiněno nerozumné rozhodnutí zkrátit výdaje na obranu. Připomněl problémy, kterým čelila armáda na počátku konfliktů v Iráku a Afghánistánu. Šéf sboru náčelníků štábů americké armády Mike Mullen nazval Petraeuse vizionářem a „národním pokladem“.

Šéf sboru náčelníků štábů americké armády Mike Mullen

„Dave v minulém desetiletí radil dvěma prezidentům, změnil běh dvou válek, transformoval naši armádu a snad nejdůležitější ze všeho je, že znovu připomněl Američanům, že se správnými myšlenkami a správným vedením je možné téměř všechno.“

Příští týden převezme Petraeus funkci ředitele Ústřední zpravodajské služby po Leonu Panettovi, který tento úřad opustil minulý měsíc a stal se ministrem obrany.