Mexický expert umí identifikovat i těla vysušená pouští

Ciudad Juárez (Mexiko) - Jak identifikovat oběti zločinu, když jsou těla vysušená žárem pouště? Novou kriminalistickou metodu vymyslel Alejandro Hernández, specialista z laboratoře v mexickém Ciudad Juárez - města proslulého zločinností obřích rozměrů, kde se další a další zohavená těla objevují téměř denně. Odontolog (expert na zubní identifikaci) Hernández postupem času zdokonalil chemickou sloučeninu, do níž ostatky obětí ponoří. Po nějaké době tkáně látku vstřebají natolik, že se dá rozpoznat nejen tetování a pigmentové skvrny, ale i otisky prstů. U každé šesté nalezené oběti se způsob vraždy nepodaří odhalit nikdy.

„Jednou jsem to vyzkoušel a výsledek byl dobrý. Tak jsem látku použil na celou paži a postupně na další ostatky. Nakonec jsme našli jedno tělo celé - a podařilo se nám nejen zjistit základní identifikační znaky, ale také rekonstruovat všechny jizvy a poranění, která mohla způsobit smrt,“ říká Hernández. Počátky jeho metody sahají až do roku 2004.

Alejandro Hernández
Zdroj: ČT24

Hernándezova technika rehydratace je už mezinárodně uznávaná jako standard. Proces vyžaduje trpělivost a pevné nervy. Ostatky se musejí nejdříve důkladně očistit, teprve pak jsou ponořeny do tekutiny. Laboratorní pracovníci je kontrolují každých 12 hodin. K rekonstrukci prstu postačí 100 mililitrů sloučeniny, na celé tělo je třeba 200 litrů. Liší se i doba rehydratace.

Důležitou výhodou roztoku je jeho nízká cena: Rekonstrukce jednoho těla přijde na necelé čtyři dolary. A jaké je tedy složení zázračného roztoku? Přísně tajné. Doktor Hernández je ochoten říci pouze tolik, že používá sůl - a různé chemikálie. Žádá totiž o patent na svůj vynález, a tak zatím odolává i zájmu FBI.

Nová forenzní metoda (zdroj: ČT24)