Hromadná propouštění novinářů jsou nezákonná, rozhodl maďarský soud

Budapešť – Za nezákonná dnes označil budapešťský soud ohlášená hromadná propouštění novinářů a zaměstnanců ze státních médií. Rozsudek ale nenabyl právní moci, protože státní mediální holding MTVA se proti němu odvolal. MTVA provozuje všechny státní televizní a rozhlasové vysílače a tiskovou agenturu MTI. Během léta dostalo asi 420 zaměstnanců MTVA výpovědi a dalších asi 500 má brzy následovat. Zatím se čeká na výsledek soudu, uvedl odborový svaz maďarských televizních a filmových tvůrců (TFSZ), který v procesu vystupoval jako žalující strana.

Již v červenci demonstrovalo několik stovek maďarských novinářů před budovou státního rozhlasu v Budapešti proti probíhající vlně propouštění ze státních médií. Vedení MTVA odůvodnilo propouštění finančními problémy. Liberální novináři naproti tomu mluví o politicky motivovaných čistkách. Podle opozice se pravicově-nacionalistický kabinet premiéra Viktora Orbána snaží zbavit především těch novinářů, kteří dokázali být k vládě kritičtí, a jde tedy podle ní o čistky maskované potřebou úspor.

Kritici upozorňují, že hromadné propouštění má přimět zbývající novináře dodržovat „věrnost vládě“ a jejím názorům. Krajně restriktivní mediální zákon Orbánovy vlády, platný od počátku roku, umožňuje podle nich kabinetu cenzurovat i soukromá média. Také západní odborníci a ochránci lidských práv mediální zákon kritizovali.