V Paříži se muslimové už nesmějí modlit na ulici

Paříž – Dnešní půlnocí začal v Paříži pro muslimy platit zákaz modliteb na ulicích. Radnice francouzské metropole se bude snažit přesvědčit věřící, kteří se modlí venku hlavně kvůli nedostatku místa v mešitách, aby využívali nově zřízené provizorní modlitebny. Francouzský ministr vnitra Claude Guéant zdůraznil, že stát nechce primárně uplatňovat žádná represivní opatření a dává přednost dohodě s náboženskou komunitou. Zároveň však dal najevo, že modlitby na ulicích se už nebudou tolerovat.

Asi tisícovka muslimů pravidelně rozbalovala své modlitební koberečky na ulicích především v severopařížské čtvrti Goutte-d'Or. Protože v této přistěhovalecké čtvrti jsou mešity trvale přeplněné, daly úřady upravit bývalou hasičskou zbrojnici na provizorní modlitebnu a nabídly ji k užívání věřícím. Dnes v poledne se jich zde sešly dvě tisícovky.

Ve Francii žije šestimilionová muslimská komunita, což je deset procent obyvatelstva. Letos tam vstoupil v platnost zákaz nošení závojů a šátků zahalujících obličej na veřejnosti. Zákaz se týkal především konzervativních muslimek, těch však ve Francii žijí jen asi dvě tisícovky.