Slovensko se omluví za útok na maďarskou studentku

Bratislava - Slovenská vláda se omluví bývalé studentce maďarské národnosti Hedvize Malinové-Žákové za postup při vyšetřování případu jejího údajného napadení. Malinová se před pěti lety prý stala terčem útoku dvou dohola ostříhaných mladíků, protože mluvila maďarsky. Policie její verzi neuvěřila, naopak Malinovou obvinila, že si napadení vymyslela.

Případ se stal předmětem pozornosti médií a veřejnosti v době zhoršování slovensko-maďarských vztahů za předchozí slovenské vlády premiéra Roberta Fica. Tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák po zveřejnění informací o údajném napadení Malinovou nařkl z lhářství a policie ji obvinila z křivé výpovědi. Samotné vyšetřování útoku a jejího zranění zastavila.

Omluva vlády je součástí smíru, na kterém se Slovensko a Malinová dohodly po výzvě Evropského soudu pro lidská práva. Malinová se na štrasburský soud obrátila se žalobou, ve které vinila zemi za chyby při vyšetřování případu, které jí údajně nezaručovaly férový proces. Výměnou za omluvu se zřekne nároku na případnou finanční kompenzaci od státu.

Kabinet podle deníku Sme dohodu s Malinovou nezveřejnil kvůli pravidlu, že o průběhu sporu se má informovat až po verdiktu soudu. „Protože byl materiál utajen, o tom, zda se vztahoval či nevztahoval na jakoukoli kauzu, samozřejmě nemohu informovat,“ uvedl ministr vnitra Daniel Lipšic. Smír nechtěl komentovat ani advokát Malinové, uzavření dohody deníku nicméně potvrdilo vícero zdrojů.

Exministr vnitra Kaliňák dohodu kritizoval. „Je zcela nepochopitelné, že se někdo chce omluvit člověku, který svým nebetyčným lhářstvím vtáhl Slovensko do problémů,“ reagoval Kaliňák. List připomněl, že Malinová dvakrát obstála na detektoru lži.