Potvrzeno: Prezidentem Irska se stal Higgins

Dublin - Nový irským prezidentem bude sedmdesátiletý Michael Higgins. Podle konečných výsledků čtvrtečních prezidentských voleb získal 56,8 procenta hlasů. Výsledky byly dnes po dvoudenním sčítání oznámeny v Dublinu. Nová hlava státu je známa jako zarytý aktivista za lidská práva a básník. Rovněž také šéfuje také irskému prvoligovému fotbalovému týmu Galway United.

O vystřídání prezidentky Mary McAleeseové, která po dvou mandátech již nemohla kandidovat, usilovalo sedm zájemců. Všech šest Higginsových soupeřů už porážku beze zbytku uznalo.

Higginsův hlavní soupeř, podnikatel Sean Gallagher skončil na druhém místě. Třetí je místopředseda severoirské vlády a bývalý vysoký představitel teroristické Irské republikánské armády (IRA) Martin McGuinness.

Higgins: Zcestovalý ochránce lidských práv

Před vstupem do politiky Michael D. Higgins, jenž na Manchesterské a Indianské univerzitě v USA vystudoval politologii a sociologii, přednášel na vysoké škole v Galway a na americké Jihoillinoiské univerzitě. S městem Galway poté spojil velkou část svého života. Nejprve vstoupil do spíše pravicové strany Fianna Fáil, ale záhy se přidal k irským labouristům. Navázal tak na studentská léta, kdy byl hlasitým kritikem sociální nerovnosti a obhájce práv homosexuálů.

Prezident Irska Michael Higgins
Zdroj: Julien Behal/AP Photo

V převážně katolické zemi mu to neuškodilo, v roce 1981 byl za labouristy zvolen do parlamentu v jednom z obvodů v Galway. Na počátku 80. a 90. let se stal starostou Galway. V letech 1993 až 1997 byl tento muž, který hovoří bez problémů irsky, ministrem kultury a ve funkci se snažil prosadit více irské kultury do médií.

Prezidentem irské Labouristické strany se stal v roce 2003. Ve straně byl mluvčím a odborníkem pro zahraniční otázky a v této funkci cestoval po světě a zasazoval se za dodržování lidských práv. Byl například hlasitým kritikem války v Iráku a obecně americké zahraniční politiky, organizoval sbírky pro hladomorem postižené Somálsko nebo kritizoval izraelskou politiku vůči Palestincům.

Irský vs. český prezident - pravomoci se příliš neliší

Funkce irského prezidenta, podobně jako toho českého, je spíše formální. Stejně jako Klaus může i Higgins rozpustit a svolat Poslaneckou sněmovnu, je vrchním velitelem ozbrojených sil a podepisuje zákony přijaté parlamentem. Na návrh sněmovny jmenuje předsedu vlády a na jeho návrh ostatní členy kabinetu. Mezi jeho pravomoci také patří právo odmítnout zákon, který by narušoval ústavu.