Vysoce postavení Rusové brojí proti svobodě na síti

Moskva - V Rusku sílí tlak na regulaci internetu. Podle ruského týdeníku Argumenty i fakty ji podporují i zástupci bezpečnosti. Během minulých měsíců se proti svobodě na síti vyjádřilo několik vysokých činitelů, po volbách jsou ale tato vystoupení častější.

Před týdnem se jeden z policejních generálů v Rusku nechal slyšet, že je načase uvažovat o tom, jak zbavit internet anonymity. Všichni uživatelé sociálních sítí by se tak museli registrovat povinně pod svým jménem, případně i adresou. Po zakladateli ruské sociální sítě V kontaktě prý Federální bezpečnostní služba požadovala blokaci profilů opozičních skupin, jež vystupovaly proti vládě. Federální bezpečnostní služba podle počítačových expertů stojí i za masovými hackerskými útoky na stránky volebních pozorovatelů, například Golosu. 

Prakticky všichni politologové se shodují, že role internetu v nedávných parlamentních volbách byla výrazně větší než před čtyřmi lety. Samotná kampaň politických stran se odehrávala z velké části na internetu. Na rozdíl od federálních televizí a rozhlasu má na síť totiž volný přístup kdokoliv včetně opozice. 

Volby v Rusku
Zdroj: ČTK/AP/Alexander Zemlianichenko Jr

Demonstrace se organizovaly hlavně na síti

Zásadní roli sehrál internet i při monitorování neregulérností, které volby provázely. Objevovaly se tam různé videozáznamy zachycující podvody při hlasování. Klíčová role internetu se projevila i při povolebních protestech organizovaných prostřednictvím sociálních sítí. Podle průzkumů ovšem využívá v Rusku internet jen 40 procent obyvatelstva a z toho pouze část každodenně. 

Průběh kritizovaných parlamentních voleb bude patřit k tématům čtvrtečního summitu mezi Evropskou unií a Moskvou. Na něm se v Bruselu setkají ruský prezident Dmitrij Medvěděv s unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem a předsedou Evropské komise José Barrosem.

Dmitrij Medveděv a Vladimir Putin
Zdroj: ČTK/AP/Alexei Druzhinin

Lidská práva v Rusku - téma pro nadcházející summit

Evropský parlament dnes ve Štrasburku odsouhlasil nezávaznou rezoluci, v níž vyzývá k uspořádání nových a spravedlivých voleb a k okamžitému vyšetření všech zpráv o manipulacích a zastrašování v souvislosti s volbami. Europoslanci také uvítali demonstrace, při nichž nyní Rusové upozorňují na problémy s volbami.   

Zákonodárný sbor v usnesení vyzval unijní lídry, aby problém voleb a jejich průběhu během jednání s Medvěděvem vznesli. Europoslanci rovněž zopakovali, že je znepokojuje otázka dodržování lidských práv, zajištění vlády práva a zachování principu nezávislé justice v Rusku.

Telefonát Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Jednotné Rusko si v nedávných parlamentních volbách uchovalo parlamentní většinu, ale ztratilo zhruba pětinu křesel. Hlasování navíc vyvolalo mohutnou vlnu odporu a stížností na volební machinace. Mezi kritiky praktik volebních komisařů je i vedení dvou parlamentních stran, Spravedlivého Ruska a komunistů. Veřejné protesty proti údajně zfalšovaným volbám proběhly minulý víkend v 60 ruských městech.