Vasilij Zajcev - hrdina od Stalingradu a z filmu Nepřítel před branami

Moskva – Bitva u Stalingradu má své hrdiny, jedním z nich byl i Vasilij Grigorijevič Zajcev. Jeden z nejlepších sovětských odstřelovačů, který zemřel 15. prosince 1991 v Kyjevě. Pohřben byl v Kyjevě na Lukjanovském vojenském hřbitově, třebaže jeho posledním přáním bylo ležet ve stalingradské zemi, jíž on bránil. Až 31. ledna 2006 byly ostatky Valerije Zajceva převezeny do Volgogradu a slavnostně pohřbeny na Mamajevské mohyle. Jméno hrdiny nese motorová loď plavící se po Dněpru. Byly o něm také natočené dva filmy Andělé smrti (1992) a Nepřítel před branami (2001).

Vasilij Zajcev, který se narodil v roce 1915 u Čeljabinsku, prožil své dětství jako venkovské dítě v pohoří Ural a miloval lov. Průmyslovou školu dochodil v Magnitogorsku a roku 1936 byl povolán k vojenské službě do Tichooceánské vojenské flotily, kde mu umožnili vystudovat Vojenskou hospodářskou školu a posléze se stal náčelníkem finančního oddělení v Tichomořském loďstvu. Zpočátku se války příliš nehnal, až rok po začátku války se dostal k bojovým jednotkám, s nimiž se ocitl až u Stalingradu. 

A Zacjev se osvědčil, dokonce za 32 zabitých německých vojáků získal Medaili za odvahu a skutečnou snajperskou pušku. Posléze vedl i školu pro odstřelovače a jeho svěřencům se začalo říkat „zajčata“ - během války každý z těchto třiceti „zajíčků“ odstřelil více než 100 nepřátel. Udává se, že sám Zajcev zastřelil během stalingradské bitvy 225 nepřátelských vojáků a důstojníků, z toho 11 snajperů. 

Jeho příběh byl zfilmován, a to dokonce dvakrát 

Stal se základem pro postavu hlavního hrdiny filmu Nepřítel před branami. Děj tohoto snímku se odehrává na konci roku 1942 ve zničeném Stalingradu, kde vrcholí boj Rudé armády s nacisty. Do města je Zajcev poslán jako neznámý řadový vojín, ale brzy prokáže své střelecké schopnosti a stane se postrachem nepřítele. Jeho úspěchy vedou nacisty k tomu, že proti němu postaví svého špičkového odstřelovače, velitele školy pro záškodníky, majora Königa. Ani on však Zajceva „nedostal“. 

Tento scénář však poněkud pokulhává - žádný major König totiž neexistoval. Jeho osobu si patrně vytvořila sovětská propaganda. Jakoby se jí snažil pomoci, vylíčil americký autor David L. Robbins v románu War of Rats příběh s instruktorem standartenführerem Heinzem Thorwaldem. Ale ani Heinz Thorwald se u Stalingradu však nevyskytoval. 

Zajcev byl z bojů vyřazen už v lednu 1943, kdy utrpěl těžké zranění obličeje, přičemž načas oslepl. Zrak mu lékaři sice vrátili, ale na frontu se však již nevrátil. Po válce vedl továrnu v Kyjevě a dodnes by patřil k osobám spíše méně známým, kdyby nebylo Robbinsovy knihy a poté nápadu režiséra Jeana-Jacquese Annauda, že celý příběh zfilmuje. Tak vznikl v roce 2001 film Nepřítel před branami, kde si hlavní roli zahrál Jude Law. Zajímavé je, že stejný příběh v roce 1992 natočil Jurij Ozerov v hlavní roli s Fjodorem Bondarčukem, známým synem neméně slavného otce. Film se jmenoval Andělé smrti. 

Na motivy Zajcevova příběhu v časopisu ABC rovněž vycházel v 80. letech jako seriál „Přerušený souboj“.