Soukromá půjčka německého prezidenta budí rozpaky

Berlín - Německý prezident Christian Wulff čelí kritice kvůli pozadí soukromé půjčky ve výši 500 tisíc eur (přes 12,7 milionu korun), kterou přijal ještě před nástupem do křesla hlavy státu. Dnes o tom informovala agentura DPA.

Wulff si v roce 2008 ještě jako ministerský předseda Dolního Saska vypůjčil peníze od své známé, která je manželkou podnikatele Egona Geerkense. O dva roky později v dolnosaském zemském sněmu popřel, že by ho s podnikatelem pojily obchodní vztahy. Na půjčku se ho tehdy poslanci neptali, proto ji ani nezmínil.

Christian Wulff, německý prezident:

„Uznávám, že to mohlo vyvolat špatný dojem. Lituji toho. Bylo by lepší, kdybych na dotazy dolnosaských poslanců v zemském sněmu o konkrétních věcech zmínil také tuto soukromou smlouvu s paní (Edith) Geerkensovou, neboť v této záležitosti není nic, co bych tajil.“

Zda prezident svým prohlášením kritiky umlčí, není podle DPA jasné. O několik hodin dříve požádala sociální demokracie (SPD) v dolnosaském sněmu Wulffa, aby vysvětlil své někdejší dovolené. SPD chce mimo jiné vědět, jak často v letech 2003 až 2010 cestoval na Floridu nebo Mallorku.

Německá a evropská vlajka před sídlem Spolkového sněmu
Zdroj: ČT24

Wulff totiž v roce 2009 strávil vánoční dovolenou v Geerkensově floridské vile a v létě 2010 již jako spolkový prezident odpočíval v sídle podnikatele Carstena Maschmeyera na Mallorce.

Wulff zastává prezidentský úřad od loňského června, kdy vystřídal Horsta Köhlera. Ten odstoupil kvůli svému kontroverznímu výroku, v němž naznačil, že by Německo mělo využít svou přítomnost v Afghánistánu k podpoře svých obchodních zájmů.

Vydáno pod