Papež varoval před pýchou liberálního myšlení

Řím - Benedikt XVI. během mše v chrámu svatého Petra ve Vatikánu vyzval lidi, aby se odpoutali od třpytu konzumní společnosti a pýchy liberálního myšlení. Přímo v bazilice i na Svatopeterském náměstí obřad sledovaly tisíce lidí. Miliony dalších hlavu římskokatolické církve vyslechly v rozhlase nebo televizi.

„Pokud chceme najít Boha, který se zjevil jako dítě, pak musíme slézt z koně našeho liberálního myšlení, odhodit své falešné jistoty, naši intelektuální pýchu,“ řekl Benedikt XVI. podle agentury AFP. Čtyřiaosmdesátiletý papež, který pravidelně kritizuje zaměřování společnosti na hmotné statky na úkor duchovního rozjímání, projevoval podle agentury při svém příchodu určité znaky vysílení. Uvnitř baziliky se přesouval pomocí pohyblivé rampy, aby šetřil síly.

Papež Benedikt XVI.:

„Vánoce se staly oslavou komerce, jejíž záře zakrývá podstatu boží skromnosti, která nás učí pokoře. Prosme boha, aby nám pomohl prohlédnout skrze tento umělý třpyt Vánoc, abychom zjistili, že se za ním se skrývá dítě v jeslích v Betlémě. Abychom našli pravou radost a světlo.“

Papež zároveň vyzval 1,1 miliardy katolických věřících, aby „se modlili za to, aby se zjevil paprsek Božího dobra všem těm, kteří musejí Vánoce trávit v chudobě, útrapách a jako uprchlíci“. Papež se v včera podvečer objevil nakrátko ve svém okně se zapálenou svíčkou, aby tak symbolicky orodoval za mír. Požehnal zároveň davům srocujícím se dole na náměstí. Tímto zahájil oslavy vánočních svátků.

Na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu byly slavnostně odhaleny obří jesličky

Ty se skládají převážně z figur v nadživotní velikosti, budou v centru Vatikánu vystaveny několik týdnů. Pro barokní baziliku Sant'Andrea della Valle v historickém centru Říma v 19. století je vytvořil umělec Vincent Palloti. Tradici jesliček na Svatopetrském náměstí podobně jako vztyčení vánočního stromku na témže místě zavedl Benediktův předchůdce Jan Pavel II. 
    
Dnes v poledne přednese Benedikt XVI. z centrálního balkonu baziliky vánoční poselství a udělí tradiční požehnání Městu a světu (Urbi et Orbi). Poslední den v roce povede papež ve Svatopetrském chrámu nešpory a na Nový rok odslouží u příležitosti svátku Matky Boží slavnostní mši.

Spolu s první dámou vyslal z Havaje všem Američanům vánoční přání i americký prezident Barack Obama. Letos bylo věnováno hlavně americkým vojákům a jejich rodinám.

Barack Obama, americký prezident:

„Věnujme chvíli, abychom poděkovali za službu vojákům, jejich rodinám a veteránům. Pomodleme se za naše jednotky po celém světě, hlavně za naše statečné muže a ženy v Afghánistánu, kteří, zatímco my mluvíme, nasazují svůj život za svobodu a bezpečnost, které jsou pro nás tak důležité.“

Také latinský patriarcha Jeruzaléma Fuád Tval při tradiční půlnoční mši v Betlémě opět vyzýval k návratu míru a k usmíření na Blízkém východě a v severní Africe. Během obřadu, který se konal v kostele svaté Kateřiny, přiléhajícímu k bazilice Narození Páně. „Náš region prochází radikálními změnami, které dopadají na naši přítomnost a budoucnost. Nemůžeme přihlížet jako obyčejní diváci,“ prohlásil podle agentury AFP 71letý představitel římskokatolické církve na Blízkém východě.