Konec násilí v Sýrii, znělo Vatikánem papežovo poselství

Vatikán - Papež Benedikt XVI. v tradičním poselství „městu a světu“ vyzval k ukončení násilností v Sýrii a k pokračování mírového dialogu na Blízkém východě. Připomněl také strádání v zemích východní Afriky, sužovaných násilnostmi a bídou, a v jihovýchodní Asii, především na Filipínách, které sužují katastrofální záplavy, a vybídl světové společenství, aby s lidmi v těchto zemích bylo solidární.

„Kéž Pán zastaví násilnosti v Sýrii, kde již bylo prolito hodně krve, a prosadí smíření v Iráku a Afghánistánu,“ řekl v poselství papež. Nejvyšší představitel římskokatolické církve své poselství pronesl z centrální lodžie baziliky svatého Petra k tisícům poutníků z celého světa, kteří se dnes shromáždili na Svatopetrském náměstí. To letos zdobí vánoční strom, který darovala Ukrajina.

Boha požádal o novou sílu „pro všechny složky společnosti v severoafrických a blízkovýchodních zemí při vytváření obecného dobra“ a o pomoc při ochraňování „práv všech občanů“ v nejnovějším státu světa Jižním Súdánu. Nejvyšší představitel římskokatolické církve také vyjádřil přání politické stability v africké oblasti Velkých Jezer, což byla podle agentury AFP narážka na napjatou situaci v povolebním Kongu.

„Ať princ pokoje přinese mír zemi, ve které si zvolil se zrodit, a podpoří obnovení rozhovorů mezi Izraelci a Palestinci. Ať přinese konec násilí v Sýrii, kde už bylo prolito tolik krve. Prosme společně Boha, ať pomůže lidem z Afrického rohu, kteří trpí hladem a nedostatkem jídla zhoršovaným neustálým nebezpečím.“

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Své poselství zakončil papež vánočním přáním v 65 jazycích včetně češtiny. „Doufám, že si z toho každý odnesl, že si musíme pomáhat, jak jen to jde. Doufám, že všichni udělají, co je v jejich silách, aby potřebným pomohli,“ prohlásil Harvey Briggs, poutník z americké Severní Karolíny.

Vánočního a také velikonočního papežského požehnání se z centrální lodžie baziliky dostává „městu a světu“ už 78 let. Poselství a slavnostní požehnání na Boží hod vánoční se za tu dobu stalo pro věřící i nevěřící neodmyslitelnou součástí svátečního poledne.

„Syn panny Marie se narodil všem. Je spasitelem všech. Jeho pomoc vyhledává člověk v době, kdy potřebuje vložit ruku do ruky, která je mu nabízena shůry. Tou pomocnou rukou je Ježíš Kristus narozený v Betlémě. Ježíš Kristus, náš Spasitel. Ať je cestou při hledání kompromisu a harmonie ve světě.“

Stejně jako štědrovečerní mši i dnešní poselství přenášejí televizní stanice do mnoha zemí světa, kde je v přímém přenosu mohou sledovat miliony lidí.

Poslední den v roce povede papež ve Svatopetrském chrámu nešpory a na Nový rok odslouží u příležitosti svátku Matky Boží slavnostní mši.