V Sýrii umírali civilisté, do země dorazili pozorovatelé

Damašek – Při bombardování syrského Homsu bylo zabito nejméně 23 lidí. Terčem útoku se stala zejména sunnitská čtvrť stojící proti režimu prezidenta Bašára Asada, informovala agentura AP s odvoláním na Organizaci syrských pozorovatelů pro lidská práva. Do Damašku dnes přiletělo 50 členů monitorovací mise Ligy arabských států (LAS), jejichž hlavním cílem je zastavit krveprolití zmítající Sýrií už devět měsíců. Jeden z nich podle agentury DPA pravděpodobně utrpěl zranění.

Podle jednoho ze syrských opozičníků se čtyři pozorovatele LAS podařilo z Damašku převézt do Homsu, aniž by se o tom dozvěděla Asadova vláda. Jeden ze členů mise pak podle televize Al-Arabíja utrpěl zranění. Jak vážné je, ani další podrobnosti však televize nesdělila. Ostatní zpravodajské kanály ale o údajném zranění pozorovatele neinformovaly.

„Násilí je rozhodně oboustranné,“ napsala o dnešních střetech agentura Reuters s odvoláním na obyvatele Homsu, který se z bezpečnostních důvodů představil jen jako Muhammad. „Viděl jsem sanitky plné zraněných vojáků projíždět kolem mých oken. Někdo je musel postřelit.“

Podle Reuters ozbrojené povstání má čím dál tím častěji vrch nad původně civilními protesty. Mnozí se obávají, že se země blíží k sektářské válce, v níž většinoví sunnité stanou proti Asadově menšinové sektě alávitů, tedy členů šíitské náboženské skupiny.

Mise pozorovatelů LAS má mít podle BBC až 200 členů. Část z nich se má v úterý vydat do Homsu; nad situací v tomto městě dnes vyjádřila vážné znepokojení Francie. Syrská vláda tvrdí, že pozorovatelé se budou moci v zemi volně pohybovat a přesvědčit se, že „věci nejsou černé ani bílé, nýbrž velmi složité“, jak řekl mluvčí syrského ministerstva zahraničí.

Nepokoje v Sýrii trvají od letošního jara. Pravidelné demonstrace požadují demisi autoritativního prezidenta Asada, který je i pod stále silnějším zahraničním tlakem. Jeho vláda však násilí, při němž podle OSN zahynulo přes 5 000 lidí, připisuje ozbrojeným gangům, před nimiž prý armáda chrání civilisty.