Nigerijští islamisté dali křesťanům ultimátum

Abuja – Nigerijská islamistická sekta Boko Haram dala křesťanům žijícím na převážně muslimském severu země tři dny na to, aby ho opustili, a pohrozila střety s vládními jednotkami v oblastech, kde kvůli pokračujícím násilnostem platí výjimečný stav. S odvoláním na mluvčího sekty o tom dnes informovala agentura AFP.

Mluvčí Abul Qaqa v neděli prohlásil, že sekta dává „křesťanům třídenní ultimátum, aby opustili sever Nigérie“. Tvrdil také, že v oblastech, kde platí výjimečný stav, vojáci zabíjejí výlučně muslimy. „Střetneme se s nimi (s vojáky), abychom chránili naše bratry,“ řekl mluvčí s tím, že skupina chce „vyzvat muslimské bratry z (především křesťanského) jihu, aby se vrátili na sever, neboť existují důkazy, že budou napadeni“.

Radikální sekta, jejíž název v místním nářečí znamená přibližně „západní výchova je svatokrádež“, se hlásí k afghánskému fundamentalistickému hnutí Tálibán a požaduje v nejlidnatější africké zemi rozšíření islámského práva.

Výbuchy v Nigérii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Podle agentury AP nese Boko Haram za loňský rok odpovědnost za nejméně 465 obětí na životech. Sekta se mimo jiné přihlásila k útokům na křesťanské kostely v této západoafrické zemi, při kterých bylo na Boží hod vánoční zabito na 50 lidí.

Vydáno pod