Provládní média v Sýrii zastírají krutou pravdu

Damašek - Nezávislá média nesmějí v Sýrii působit vůbec a ta oficiální nabízejí jen část reality nebo ji úplně přetvářejí. Svědectví o tom podal bývalý kameraman vládní televize, který utekl do Egypta a popsal, jak lidé od bezpečnostních složek, kteří se tváří jako civilisté, vyjadřují vládě podporu. Jindy musel štáb provládní televize Al Dunia popřít znásilňování prováděné vojáky. Syrská armáda se podle šéfa Ligy arabských států Arabího stáhla z rezidenčních oblastí na předměstí, dál ale pokračují přestřelky, a navíc hrozbou zůstávají odstřelovači na střechách. Liga má v Sýrii pozorovatele, kteří kontrolují, jak Damašek plní mírový plán. Od začátku protivládních nepokojů v březnu zabili vojáci podle OSN víc než 5 tisíc lidí.

Šoty provládních syrských médií mají dokázat, že problémy dělají teroristé. Záběry japonské televize, která měla povolení v zemi pod dozorem natáčet, ukazují klid v ulicích Damašku a lidi nakupující suvenýry s podobiznou prezidenta Assada. Amatérské záběry ovšem ukazují jinou realitu. Jedním z těch, kteří pořizovali oficiální záběry, byl i bývalý kameraman syrské provládní televize Al Dunia.

Utekl i s rodinou do Egypta a popisuje zkreslování pravdy, např. lidi od bezpečnostních složek, kteří se tváří jako civilisté a vyjadřují vládě podporu, nebo natáčení v jeho rodném městě nedaleko tureckých hranic. Štáb měl popřít zvěsti o tom, že v místním cukrovaru vojáci znásilňují zadržené ženy a bijí muže.

Asad na suvenýru
Zdroj: ČT24

Junis Alijusuf, bývalý kameraman syrské televize Al Dunia:

„Točili jsme v továrně, jako by se tam nic nedělo. Jedna část přitom byla plná lidí. Někteří byli od krve. Lékaři jim ošetřovali nohy zraněné bitím a mučením. Když jsme odcházeli, jeden voják se mě zeptal: proč jste netočili včera? Když byly ženy nahé a mohly jste slyšet, jak je znásilňují. Další den jsem se vrátil a vojáka hledal. Řekli mi, že utekl, dezertoval.“

Alijusufova slova média nemohou ověřit, protože v zemi nemají povolení natáčet. Dodal ale důkazy, že pro televizi Al Dunia jako kameraman pracoval. Syrští novináři jsou v zemi pod přísným dozorem. Vyjít s pravdou ven znamená ohrožení – hlavně pro Alijusufovy rodiče, bratry a další příbuzné, které v Sýrii nechal. „Vyhrožovali mi, ale bůh mě ochrání. Rozhodoval jsem se za všechny Syřany, ne jen za svou rodinu,“ prohlásil Alijusuf. Ten se v Káhiře připojil k opozici tvořené uprchlými Syřany. Doufá, že se jednou do své země vrátí a že na jeho záběrech pak bude jedna jediná svobodná tvář Sýrie.

Sýrie
Zdroj: ČT24

Hrozbou pro syrské civilisty jsou stále odstřelovači

Generální tajemník LAS Arabí dnes prohlásil, že vláda stáhla armádu z obytných čtvrtí na okrajích měst, ale pro civilisty zůstávají hrozbou odstřelovači. Arabí se dnes v Káhiře sešel s dalšími pozorovateli, kteří mají odjet do Sýrie. LAS prý nejdřív vydá zprávu o týdenním působení prvních týmů a podle toho rozhodne, zda je třeba posílat další.
   
Pozorovatelé LAS mají v Sýrii dohlížet na plnění požadavků ligy, jimiž jsou stažení vojáků z měst a propuštění politických vězňů. I přes přítomnost pozorovatelských týmů v řadě syrských měst ale armáda nepřestává střílet do civilistů.

Arabí, šéf LAS:

„Ano, (v Sýrii) se ještě střílí a jsou tam odstřelovači. Je těžké říci, kdo na koho střílí, tato otázka musí být projednána se syrskou vládou, protože cílem (pozorovatelské mise LAS) je úplné zastavení střelby a ochrana syrských civilistů.“



Od zahájení arabské mise, tedy od 20. prosince, zahynulo na 200 lidí. První obětí roku 2012 je Syřan, který zemřel v nemocnici, kde mu nemohli poskytnout patřičné ošetření. Dnes vládní vojáci údajně zabili další čtyři osoby.

Dvojí obraz Sýrie (zdroj: ČT24)