Děda Mráz v Tádžikistánu vykrvácel

Dušanbe - Diskusi o oprávněnosti oslav ruského Nového roku v muslimském Tádžikistánu oživil tragický incident v metropoli Dušanbe, kde skupina útočníků ubodala mladíka převlečeného za ruského Dědu Mráze. Stopy po pachatelích údajně vedou na místní vysokoškolské koleje.

Čtyřiadvacetiletý Parviz Davlatbekov byl napaden, když se vracel domů ze soukromé novoroční oslavy. Útočníci ho bez zjevného důvodu dvakrát bodli nožem do břicha a mladík vykrvácel. Policie zadržela jednoho ze studentů Tádžické národní univerzity a po dalších dvou podezřelých pátrá. Vyšetřovatelé nicméně popírají, že by vražda byla projevem náboženského extremismu a protiruských nálad.

Novináři nicméně připomínají prosincové poselství nejvyššího tádžického muslimského duchovního Saída-Mukarrama Abdul Kádir-zádeho, který věřícím oslavy gregoriánského Nového roku fakticky zakázal. „Tradice křesťanského Nového roku jsou tádžické kultuře cizí a jsou neslučitelné se zákony islámu,“ uvedl tádžický muftí. Zdobení ruské „jolky“, které v Tádžikistánu rozšířili stoupenci ruského pravoslaví, do tádžického prostředí podle Kádir-zádeho nepatří. 

V Tádžikistánu se 98 procent obyvatelstva hlásí k islámu a ruské tradice importované v sovětské éře jsou mnohým z nich cizí. V zemi se navíc vzmáhá vliv radikálního islámu.

Vydáno pod